Alarmantno: umjetna inteligencija u deset godina prestići će ljude u većini djelatnosti

Autor: N. D. Objavljeno: 10.07.2023. 🕜 12:48 Lokacija: New York (SAD)
  • Ilustracija umjetne inteligencije (izvornik: Jason Mitrione, 2023.)

• umjetna inteligencija
    Izvor: Jason Mitrione

"AI bi mogla dokinuti siromaštvo", tvrdi S. Altman a cijeli svijet priča o milijunima nepotrebnih radnih mjesta

Suosnivači OpenAI-ja, uključujući izvršnog direktora Sama Altmana, tvrde da će umjetna inteligencija prestići ljude u većini stvari u sljedećih deset godina. “Superinteligencija postaje moćnija od bilo koje tehnologije koju je svijet ikada vidio. Oni će nadmašiti ljude u većini stvari koje rade, čak i na najvišim profesionalnim razinama. Osim toga, bit će jednako produktivna kao današnje najveće korporacije", stoji na službenom OpenAI blogu.

Altman je rekao da postoji mnogo načina na koje brzo napredujuća AI tehnologija "može poći po zlu", ali on tvrdi da su koristi veće od troškova. Umjetna inteligencija ima ogroman potencijal, ali ako se koristi na pogrešan način, može imati ogromne negativne posljedice.

 
Suvišna radna mjesta

 

Već se govori da će za nekoliko godina zamijeniti stotine milijuna radnih mjesta. Ako se nitko neće pobrinuti za ljude koje mijenja, ako neće imati alternativu, prijete socijalne katastrofe na globalnoj razini.

"Radimo s opasnom tehnologijom koja se vrlo često može koristiti na opasne načine." Unatoč potencijalnim opasnostima od onoga što je nazvao eksponencijalnim tehnološkim pomakom, Altman je govorio o nekoliko područja u kojima bi umjetna inteligencija mogla biti korisna, uključujući medicinu, znanost i obrazovanje. “Mislim da bi bilo dobro dokinuti siromaštvo. Ali morat ćemo upravljati rizikom da bismo stigli tamo."

Osim toga, umjetna inteligencija trenutno aktivno pomaže u širenju lažnih vijesti i dezinformacija, iako to ne čini "namjerno". Jednostavno, još nije na razini da može spriječiti negativan način korištenja od strane pojedinca ili grupe korisnika, piše ICT busines.

Nuklearna energija i  bioinženjering primjeri su tehnologija koje je trebalo regulirati i držati pod kontrolom kako bi se nastavile razvijati u pozitivnom okruženju, a ne kao prijetnja čovječanstvu. Na identičan način treba pristupiti i umjetnoj inteligenciji“, smatraju suosnivači OpenAI-ja. Kompanija je financijski procijenjena na 27 milijardi USD i trenutno je na vrhu cvjetajuće industrije koja privlači milijarde dolara vrijedna ulaganja.

Zato su osnivači još jednom pozvali vlade svih zemalja svijeta da zajedno rade na univerzalnom rješenju, skupu pravila i propisa, s ciljem da umjetna inteligencija bude od koristi svima.

TAGOVI