EU će uvesti porez na ugljik u uvezenim sirovinama

Autor: N.D. Objavljeno: 19.01.2021. 🕜 10:20 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Poskupit će sirovine iz zemalja koje nemaju klimatsku politiku nalik onoj u EU bloku

Do kraja lipnja Europska unija će predložiti carinu na ugljik u robi uvezenoj u EU iz zemalja koje nisu posvećene smanjivanju emisija na jednak način kao Europska unija. „To je pitanje opstanka naše industrije. Dakle, ako se drugi ne budu kretali u istom smjeru, morat ćemo zaštititi Europsku uniju od narušavanja konkurencije i od rizika od istjecanja ugljika ”, rekao je izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na internetskom događaju koji je organizirala konzultantska tvrtka Global Counsel, objavio je Reuters. 

Do "curenja ugljika" moglo bi doći ako bi tvrtke napustile proizvodnju u Europi kako bi izbjegle troškove svojih politika smanjenja emisija. Do sada je 126 zemalja najavilo dekarbonizacijske ciljeve ili su oni već u zakonodavnoj proceduri. Sve ovo događa se uoči UN-ovog ummita o klimi u studenom, a čak ako on ne dovede do toga da se države obvežu na veća smanjenja emisija, EU će nastaviti sa svojom politikom kako bi adresirala klimatske promjene.

Veći trošak za industriju

Ove će godine Bruxelles predstaviti glavni paket politika bržeg smanjenja emisija do 2030. godine, uključujući veće troškove ugljika za industriju i strože ciljeve obnovljive energije. “Tvrtke će doista početi osjećati utjecaj klimatske politike kao nikada prije. To je upravo razlog zbog kojeg treba razmotriti mjere prilagodbe”, rekla je Simone Tagliapietra, znanstvena novakinja iz Bruxelleskog think tanka. 

Industrija EU izrazila je zabrinutost zbog jeftine konkurencije Maroka i Turske u sektoru proizvodnje cementa, dok bi troškovi ugljika na uvezeni čelik mogli pogoditi Kinu, najvećeg svjetskog proizvođača. Uvođenje poreza ovisit će 

TAGOVI