Francuska će se pripremati za ublažavanje posljedica globalnog zagrijavanja do 4 Celzija

Autor: N. D. Objavljeno: 06.04.2023. 🕜 09:57 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Panorama Pariza s Eiffelovim tornjem noću (foto: ZP, siječanj 2006.)

• Pariz, Francuska
    Izvor: Z.P.

Tropske noći u Parizu prestat će biti rijetkost - na to se treba pripremiti, a država reagira, umjesto da predviđa

Ova godina bit će ključna godina u naporima Francuske da se pripremi za sve opipljivije učinke porasta temperatura. Prošlogodišnji razorni šumski požari i suše otkrili su da su sadašnji planovi prilagodbe beznadno nedovoljni. Aktualna nestašica vode, koja je uslijedila nakon rekordne zimske suše i mogla bi ugroziti proizvodnju energije, predstavlja dodatni pritisak na vladu da osmisli ambicioznu strategiju.

Pariz je već prešao simboličnu prekretnicu od 2°C zagrijavanja u usporedbi s predindustrijskim razinama, navodi se u izvješću Gradskog vijeća "Pariz pred klimatskim promjenama", koje je objavljeno prošle godine. Izvješće predviđa da će biti gotovo 20 vrućih dana (iznad 30°C) godišnje do 2030., a više od 34 do 2085. – u odnosu na 14 u 2010. Broj tropskih noći – s temperaturama iznad 20°C – mogao bi utrostručiti do 2030.

Francuski nacionalni plan prilagodbe klimatskim promjenama datira iz 2018. i istječe ove godine. Stručnjaci s nestrpljenjem očekuju opsežan nastavak, koji bi Vlada trebala predstaviti do sredine godine, u sklopu novog zakona o energiji i klimi. Trenutačni nacionalni plan prilagodbe "ima puno birokracije", "nije baš obvezujući" i sadrži "relativno malo konkretnih radnji", konstatirao je Institut za klimatsku ekonomiju (I4CE). Kao rezultat toga, prilagodba klimi u Francuskoj je "reaktivna", ne temelji se na povijesnim znanstvenim spoznajama i pati od "mnogih slijepih točaka", dodaje se. "Ne predviđamo i nedostaje nam strateška vizija." 

 
Modeliranje za 4 Celzija

 

Ministar okoliša Christophe Béchu pozvao je na modeliranje scenarija zagrijavanja od +4°C u Francuskoj, dodajući da je ovaj korak ključan za izbjegavanje posljedica. Nova strategija prilagodbe zemlje uključivat će dva scenarija: prvi, koji je ministar opisao kao "optimističan", temeljit će se na putu Pariškog sporazuma (+1,5°C ili +2°C globalno). Drugi, opisan kao "pesimističan", "nedvojbeno je realniji s obzirom na trenutnu dinamiku." Ovaj scenarij pretpostavlja porast globalne temperature od najmanje 2,5°C, što bi odgovaralo porastu od 4°C za Francusku. "Ovaj scenarij je ključan za podizanje svijesti", objasnio je ministar.

Institut I4CE navodi 18 mjera koje se tiču zaštite izvora pitke vode, prevenciju poteškoća sa zdravljem, jačanje civilne zaštite, redizajn grada stvaranjem više urbanih zelenih otoka, prevenciju deforestacije i slično. One podrazumijevaju ulaganja od najmanje 2,3 milijarde eura godišnje, počevši odmah kako bi se poboljšali postojeći napori prilagodbe i pokrenuli novi projekti kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. 

TAGOVI