Habeck se boji nekontroliranog globalnog zatopljenja

Autor: B. O. Objavljeno: 20.03.2024. 🕜 13:02 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Urušavanje ledenjaka zbog globalnog zagrijavanja (izvornik: Yegorov / Shutterstock)

• ledenjaci, klimatske promjene, globalno zagrijavanje
    Izvor: Yegorov / Shutterstock

Temperatura u svjetskim oceanima na rekordnim je razinama već oko godinu dana

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck oštro je upozorio na nekontrolirani zamah globalnog zagrijavanja. "Možda smo na granici globalnog zagrijavanja, u ovom slučaju zagrijavanja oceana, koji zapravo izmiče kontroli", rekao je u utorak u Berlinu na međunarodnoj konferenciji o energetskoj tranziciji.

Temperatura u svjetskim oceanima na rekordnim je razinama već oko godinu dana. Bit će oluja, vjetrova i poplava koje ćemo teško kontrolirati, upozorio je. "To me duboko brine", dodao je. 

Habeck je rekao da osim suočavanja s trenutačnom krizom, političari moraju poduzeti strateške protumjere protiv globalnog zagrijavanja. "Zadatak naše političke generacije je pronaći rješenja i primijeniti ih. Ako to ne učinimo, uz sve ostalo što trebamo učiniti, propali smo kao politička generacija", rekao je.

Pozvao je na poticanje prelaska na obnovljive izvore diljem svijeta, uključujući trgovinu.

 

Kina, EU i SAD

U izvješću objavljenom na marginama konferencije, Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) upozorila je da se cilj dogovoren na prošlogodišnjoj klimatskoj konferenciji u Dubaiju o utrostručenju kapaciteta obnovljivih izvora do 2030. može postići samo uz značajne dodatne napore.

Izvor: Shutterstock

U prosjeku, gotovo 1.100 gigavata (GW) dodatnog kapaciteta trebalo bi biti instalirano godišnje do tada - više nego dvostruko više od 473 GW dodanih u rekordnoj 2023. godini. Prema izvješću, obnovljivi izvori rasli su ponajprije u Kini, EU i SAD-u, koji su činili 83 posto globalnog rasta. Osobito su zaostajale zemlje u razvoju, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Na Svjetskoj konferenciji o klimi 2015. u Parizu zemlje su se složile ograničiti globalno zagrijavanje - a time i njegove potencijalno katastrofalne posljedice za čovječanstvo - na 1,5 stupnjeva Celzija u usporedbi s predindustrijskim vremenima.

 

Strateška pogreška

Mnogi stručnjaci vjeruju da je to sada jedva moguće, ali svaka niža granica porasta temperature ipak se isplati. "Svi znamo da nismo na putu od 1,5 stupnjeva, stoga moramo učiniti više i to brže", upozorio je Habeck.

Klimatsku i energetsku politiku Njemačke na konferenciji je pohvalio Fatih Birol, direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA), koji je čestitao Saveznoj vladi na smjeru.

Prema preliminarnim podacima koje je u protekli petak objavio Savezni ured za okoliš (UBA), njemačka emisija stakleničkih plinova prošle je godine pala za više od 10 posto, iako je to također posljedica loše gospodarske situacije.

Birol je kao razloge naveo preusmjeravanje energetike s fosilnih goriva i pad industrijske proizvodnje. Međutim, to je bio naslijeđeni problem, rezultat desetljeća ovisnosti o ključnom dobavljaču koji je dugo isporučivao jeftino, rekao je Birol očito misleći na dugogodišnjeg glavnog njemačkog dobavljača plina Rusiju.

"Bila je to povijesna strateška pogreška", istaknuo je.

TAGOVI