I krajnji jug Hrvatske pokriven radarskim mjerenjima

Autor: B.O. Objavljeno: 24.10.2022. 🕜 10:38 Lokacija: Zagreb

Stvaranje preduvjeta da hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima

Instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima. 

Nakon što su ove godine na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali, instalacijom trećeg C-band Doppler meteorološkog radara na vrhu Uljenje na Pelješcu ostvarit će se preduvjeti da po prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima. 

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju Državni hidrometeorološki zavod provodi Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

 

Stanje atmosfere 

"Pouzdani podaci i informaciju ključni su za praćenje klime, pripremljenost na posljedice klimatskih promjena kao i za preciznije sustave prognoziranja i upozoravanja koji mogu ublažiti razorne posljedice vremenskih i klimatskih ekstrema. Veliki tehnološki iskorak DHMZ, omogućen projektom METMONIC, osigurat će tijelima javne vlasti, donosiocima mjera, strategija i politika te u konačnici svim građanima Republike Hrvatske dostupnije i kvalitetnije informacije o vremenu i klimi te prognozama i upozorenjima. To će značajno pridonijeti boljem gospodarskom razvoju Hrvatske, jer gotovo četvrtina našeg gospodarstva temelji se na sektorima koji su najizloženiji klimatskim promjenama i prirodnim nepogodama, poput energetike, prometa, poljoprivrede i turizma. Kvalitetna i suvremena motriteljska mreža, posebice mreža meteoroloških radara, rezultirat će i efikasnijim upravljanjem rizicima klimatskih promjena te, najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života", poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek

Radar na vrhu Uljenje na Pelješcu omogućit će bolje poznavanje i razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije, što će zasigurno olakšati planiranje rada poljoprivrednika, pridonijeti sigurnosti nautičara i turista, pomoraca, ribara i stanovništva na tom području, priopćio je DHMZ

"Meteorološki radari daju nam podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, o očekivanom intenzitetu oborine, kao i akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Osiguravaju nam informacije o brzini i smjeru vjetra te podatke o samoj vrsti oborine u oblaku i vertikalnim strujanjima unutar oblaka. To će doprinijeti boljoj klasifikaciji hidrometeora što će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Sve će to osigurati i više različitih radarskih produkata za naše građane, strateške partnere te žurne službe, posebice Ravnateljstvo civilne zaštite", rekao je voditelj projekta METMONIC Stjepan Ivatek-Šahdan


Opasni vremenski sustav 

Nakon instalacije antene i zaštitne kupole te spajanje sustava za prikupljanje i obradu radarskih podataka na lokaciji Uljenje slijedi testni rad koji će trajati oko 15 dana i potom će podaci radarskih mjerenja biti dostupni javnosti u stvarnom vremenu na mrežnim stranicama DHMZ-a. Svatko tko će boravi na hrvatskom dijelu Jadrana moći će na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima. 

Nabava i postavljanje suvremenih meteoroloških radara dio je tog velikog i opsežnog projekta kojim će cjelokupno područje Hrvatske biti obuhvaćeno radarskim mjerenjima. Od ukupno planiranih šest novih radara, u ovom trenutku već su četiri u operativnom stanju. Na području Jadrana to su radarski centri Goli kraj Labina i Debeljak kod Sukošana, a na kopnu Bilogora i Gradište. 

Projektom METMONIC, osim uspostave suvremene mreže radarskih postaja, u tijeku je modernizacija više od 400 prizemnih meteoroloških postaje, dok je pet meteorološko oceanografskih plutača već usidreno tijekom ovog ljeta na lokacijama Viški kanal, Palagruža, Molunat, Kvarner i Blitvenica. Projektom su također modernizirane i unaprijeđene i dvije visinske meteorološke postaje na lokaciji Monte Kope u Istri te u Slavonskom Brodu. 

Taj projekt značajno će se osuvremeniti rad i poboljšati kvaliteta proizvoda i usluga DHMZ-a. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 343,9 milijuna kuna, od čega se 85 posto (292,3 milijuna kuna) financira iz fondova Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok 15 posto nacionalne komponente u iznosu od približno 51,6 milijuna kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

TAGOVI