Milijarda eura za zelenu i digitalnu tranziciju

Autor: B.O. Objavljeno: 18.09.2020. 🕜 08:26 Lokacija: Zagreb

Zeleni izazovi kao prilike za inovacije

Europska komisija ovaj tjedan je odlučila objaviti poziv u vrijednosti od milijarde eura za istraživačke i inovacijske projekte kojima će se prevladati klimatska kriza i zaštititi jedinstveni europski ekosustavi i bioraznolikost. Poziv u okviru Europskog zelenoga plana financirat će se iz programa Obzor 2020., a danas se otvara za prijave. Njegov je cilj potaknuti oporavak Europe od krize uzrokovane koronavirusom pretvaranjem zelenih izazova u prilike za inovacije. 

"Ovaj poziv u okviru europskog zelenog plana vrijedan milijardu eura posljednji je i najveći u okviru programa Obzor 2020. Budući da se temelji na inovacijama, njime će se ubrzati pravedna i održiva tranzicija prema klimatskoj neutralnosti u Europi do 2050. Kako zbog sustavne transformacije nitko ne bi bio zapostavljen, želimo da se posebnim djelovanjima uspostave novi oblici suradnje s građanima te da ona imaju veću društvenu relevantnost i učinak", izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. 


Tematska područja

Ovaj poziv u okviru Europskog zelenog plana u važnim se stajalištima razlikuje od prethodnih. Pošto se njime nastoje riješiti gorući problemi, cilj je postići jasne i opipljive rezultate u kratkom i srednjem roku, uz izglede za dugoročne promjene. 

Provest će se manje mjera, ali će one biti ciljanije, opsežnije i vidljivije, s naglaskom na brzoj prilagodljivosti, širenju i prihvaćanju rezultata, priopćila je Europska komisija. 

Za financiranje će se odabrati projekti koji će donijeti rezultate i opipljive koristi u 10 područja. Osam tematskih područja odraz su ključnih elemenata Europskog zelenog plana - povećanje klimatskih ambicija, sigurna opskrba čistom i cjenovno pristupačnom energijom, industrija za čisto i kružno gospodarstvo, energija i energetski učinkovite zgrade, održiva i pametna mobilnost, strategija 'od polja do stola', bioraznolikost i ekosustavi te nulta stopa onečišćenja, tj. netoksičan okoliš. 


Međunarodna suradnja 

Dva horizontalna područja – produbljivanje znanja i osnaživanje građana – dugoročno će omogućiti dovršetak tranzicija iz Europskog zelenog plana. 

Valja istaknuti kako ovaj poziv uključuje prilike za međunarodnu suradnju kojima će se uvažiti potrebe slabije razvijenih zemalja, osobito u Africi, u kontekstu Pariškog sporazuma i ciljeva održivog razvoja. 

Rok za podnošenje prijava je 26. siječnja 2021., a provedba odabranih projekata trebala bi započeti u jesen 2021. godine.

TAGOVI