Mura-Drava-Dunav postaju UNESCO-v zaštićeni rezervat biosfere

Autor: N.D. Objavljeno: 14.09.2021. 🕜 09:33 Lokacija: Zagreb

Prvi rezervat biosfere kojim upravlja ček pet država dovest će do održivijih praksi

Rijeke Mura, Drava i Dunav teku kroz pet zemalja i čine zeleni pojas dug 700 kilometara koji se proteže na 930.000 ha površine jedinstvenog područja prirodne i kulturne baštine. Taj krajolik, koji zovu i Europskom Amazonom, u kojem živi oko 900.000 ljudi, UNESCO će ovaj tjedan na sastanku u Abuji u Nigeriji, službeno proglasiti državnim rezervatom biosfere u pet zemalja, čime postaje najveće zaštićeno riječno područje u Europi. Ujedno time Europska Amazona postaje prvi na svijetu rezervat biosfere kojim zajednički upravlja pet zemalja. Bit će to kruna napora brojnih okolišnih aktivista i organizacija civilnog društva, među kojima je i WWF, na putu dugom nekoliko desetljeća u nastojanjima za zaštitom riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. 

Rezervat biosfere, nakon što u potpunosti zaživi, znatno će spriječiti gubitak bioraznolikosti u Europi, implementirajući ciljane mjere zaštite. Povećana otpornost rijeka, koja proizlazi iz njihova očuvanja i velikih projekata obnove rijeke i staništa, pomoći će ublažavanju posljedica klimatskih promjena u regiji. 

13 zaštićenih područja

Usklađivanje ljudskih aktivnosti s ciljevima rezervata biosfere, kako ističu u WWF Adriji, dovest će do održivih praksi i 'zelenijih' poslova. Rezervat biosfere također doprinosi jedinstvu društva, povezivanju s prirodom te jača procese političke integracije u regiji, kroz međusobno uvažavanje i suradnju. 

Unutar rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav nalazi se mreža od 13 zaštićenih područja ukupne veličine od oko 280.000 hektara, a koji tvore područje jezgre i utjecajno područje 5-državnog rezervata biosfere. Ona naglašavaju ekološku važnost rijeka, a uključuju i svjetski poznati Park prirode „Kopački rit”, Regionalni park „Mura-Drava” u Hrvatskoj, Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje” u Srbiji te Nacionalni park „Dunav-Drava” u Mađarskoj, kao i Natura 2000 područja u Sloveniji i Austriji, objavio je Jutarnji.

TAGOVI