Nova metodologija za ocjenu održivosti hrvatskih tvrtki

Autor: B.O. Objavljeno: 22.09.2021. 🕜 13:04 Lokacija: Zagreb

Indeks DOP-a postaje Hrvatski indeks održivosti - HRIO

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) 14. godinu za redom provode natječaj za ocjenjivanje dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih tvrtki. Natječaj je otvoren do 25. listopada 2021. godine, izvijestio je HR PSOR

Metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili i provodili HR PSOR i HGK ove godine dobiva novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja. Nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje se i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti – HRIO.

"Nagrade Indeksa DOP-a na temelju stare metodologije dodijelili smo 14 godina za redom. U tom razdoblju došlo je do promjena u trendovima, standardima i očekivanjima prema korporativnoj održivosti, a mijenjala se i terminologija. Bilo je logično, uz osvježenje aplikacije, unaprijediti i metodologiju koja sada puno više odražava utjecaje koje kompanije moraju mjeriti i o njima izvještavati. U skladu s tim promjenama, Indeks DOP-a dobio je i novo ime. Sada se zove Hrvatski indeks održivosti - HRIO te je potpuno usklađen s Ciljevima održivog razvoja kao i s regulativom temeljenoj na Europskom zelenom planu", istaknula je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

 

Dogovoreni parametri 

Nagrade najuspješnijim poduzećima dodijelit će se u sklopu 13. Konferencije o održivom razvoju, nekadašnje Konferencija o DOP-u, koja se održava 9. studenoga. Nagrade HRIO dodjeljuju se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije - za velika, srednja, mala te javna poduzeća. 

Održivost poslovnih praksi neophodna je u postizanju održivog razvoja. Kao novi globalni standardi koji prate takav razvoj još su 2015. godine postavljeni Ciljevi održivog razvoja koji donose ključna područja djelovanja za postizanje dogovorenih parametara održivosti do 2030. godine. Svaki od tih ciljeva ujedno pruža poslovnu priliku privatnom sektoru da, radeći s nacionalnim i međunarodnim institucijama, vlastima, civilnim sektorom, znanstvenom i akademskom zajednicom, primijeni svoju kreativnost i inovativnost u rješavanju izazova održivog razvoja. 

Novom Direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i obvezom izvještavanja o održivosti za pojedine kategorije poduzeća, Europska unija odlučna je u svojoj namjeri transformacije gospodarstva u moderno, resursno učinkovito, konkurentno i klimatski neutralno do 2050. godine.

TAGOVI