Nova pravila o plastici za jednokratnu uporabu

Autor: B.O. Objavljeno: 21.05.2019. 🕜 15:15 Lokacija: Bruxelles (Europska unija)

Ambicioznim mjerama izbjegava se moguća šteta od 22 milijarde eura

Vijeće EU-a danas je, na prijedlog Komisije, donijelo ambiciozne mjere za smanjenje količine otpada u moru koje potječe od 10 najčešćih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu na europskim plažama te ribolovnog alata i oksorazgradive plastike.

Pravilima o predmetima od plastike za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu uvode se različite mjere za različite proizvode. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi poput pribora za jelo, tanjura i slamki. 

Kad je riječ o drugim proizvodima, naglasak je na ograničavanju njihove uporabe smanjenjem potrošnje na nacionalnoj razini, na zahtjevima za dizajn i označivanje te na obvezama proizvođača u pogledu zbrinjavanja odnosno čišćenja otpada. 

Održivija proizvodnja

 

"Nova pravila koja su danas donesena pomoći će nam zaštititi zdravlje naših građana i očuvati našu prirodu, a istodobno ćemo promicati održiviju proizvodnju i potrošnju. Možemo biti ponosni na to da Europa postavlja nove ambiciozne standarde i time utire put ostatku svijeta", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, nadležan za održivi razvoj. 

"U modernom gospodarstvu moramo smanjiti količinu plastičnog smeća i pobrinuti se da se većina plastike reciklira. Inovativniji i održiviji načini proizvodnje otvorit će nove prilike za konkurentnost, rast i radna mjesta u europskim poduzećima. Primjenom novih pravila riješit će se problem onečišćenja plastikom, a Europska unija postat će predvodnica u području održivije politike o plastičnim proizvodima i time poticati rast našega kružnoga gospodarstva", kazao je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost. 

Otpad u moru


"Plastične slamke ili vilice same po sebi nisu velike, ali mogu uzrokovati veliku i dugoročnu štetu. Zakonodavstvo u području plastike za jednokratnu uporabu odnosit će se na 70 % predmeta koji završe u moru kao smeće, a time ćemo izbjeći štetu za okoliš koja bi nas do 2030. stajala 22 milijarde eura", napomenuo je povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

TAGOVI