Ogromni požari doprinijeli emisijama ugljičnog dioksida

Autor: N.D. Objavljeno: 07.12.2021. 🕜 08:37 Lokacija: Zagreb

Požari u Sjevernoj Americi i Sibiru bili su strašni za sav živi svijet

Nekoliko regija diljem svijeta doživjelo je godinu intenzivnih, dugotrajnih i razornih šumskih požara koji su uzrokovali ukupno 1760 megatona emisija ugljičnog dioksida, kažu znanstvenici iz Copernicus službe za praćenje atmosfere (CAMS). U godini su također bile neke od najvećih procijenjenih emisija u nekoliko regija diljem svijeta na temelju skupa podataka CAMS-ovog 19-godišnjeg Globalnog sustava za asimilaciju požara (GFAS). Implementiran od strane Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, CAMS pomno prati aktivne požare diljem svijeta dajući procijenjene emisije i utjecaj na sastav atmosfere i kvalitetu zraka. 

U travnju je u zapadnom Sibiru i Kanadi zabilježena intenzivna i trajna požarna aktivnost. Obrazac aktivnosti koji su promatrali znanstvenici CAMS-a poklopio se s anomalijama visoke površinske temperature u tim regijama. Osobito je ljeto 2021. doživjelo niz ekstremnih šumskih požara koji su doveli do najviših procijenjenih emisija za neke mjesece u CAMS GFAS skupu podataka. Ne samo da su široki dijelovi zahvaćeni tijekom ljeta, već su njihova postojanost i intenzitet bili izvanredni. To je uključivalo ogromna prostranstva u Sjevernoj Americi, Sibiru, istočnom i središnjem Sredozemlju i Sjevernoj Africi. 

Klimatske promjene doprinose požarima

Ukupne mjesečne procijenjene emisije u srpnju bile su, ukratko, najviše za 2021. u CAMS GFAS skupu podataka s 343 megatone ugljika ispuštenih u atmosferu. Više od polovice emisija pripisano je požarima u Sjevernoj Americi i Sibiru, dvjema najteže pogođenim regijama. 

Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za šumske požare u ECMWF Copernicus službi za praćenje atmosfere, komentira: „Kako se godina bliži kraju, vidjeli smo da su široko rasprostranjene regije iskusile intenzivnu i dugotrajnu aktivnost požara, od kojih su neke bile na razini koja nije zabilježena u zadnjih par desetljeća. Sušniji i topliji regionalni uvjeti uzrokovani globalnim zatopljenjem povećavaju rizik od zapaljivosti i požara vegetacije, a to se odrazilo na iznimno velike, brzo razvijajuće i trajne požare koje smo pratili.”

TAGOVI