Plin koji se koristi kod energetskih instalacija ima ogroman staklenički potencijal

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2019. 🕜 11:36 Lokacija: Zagreb

Sumporni heksaflourid ili SF6 predstavlja sve ozbiljniji ekološki problem za koji ne postoji alternativa

Sumporni heksafluorid ili SF6 široko se koristi u elektroindustriji kao izolacija u sklopnim uređajima na srednjem i visokom naponu, kao učinkovit za sprečavanje nastanka kratkog spoja i nesreća. Manje je poznato da taj plin ima ogroman staklenički potencijal, daleko veći od ijedne poznate tvari. Smatra se da je njegovo curenja u Velikoj Britaniji i ostatku EU u 2017. bilo jednaka stavljanju dodatnih 1,3 milijuna automobila na ceste. Razina upotrebe SF6 rastu kao posljedica procvata distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Samo jedan kilogram SF6 zagrijava Zemlju u istoj mjeri kao i 24 osobe koje lete iz Londona za New York. Također se dugo zadržava u atmosferi, zagrijavajući Zemlju najmanje 1000 godina. 

Studija sa Sveučilišta u Cardiffu utvrdila je da se u svim prijenosnim i distribucijskim mrežama potrošena količina povećava za 30-40 tona godišnje. Taj se porast odražavao i u Europi, s ukupnim emisijama iz 28 država članica u 2017. godini, što je ekvivalent 6,73 milijuna tona CO2.  Još 2014. godine Europska komisija pokušala je zabraniti brojne ekološki štetne tvari, uključujući neke plinove u rashladnom i klimatizacijskom sustavu. Ali nailazili su na snažno protivljenje industrija diljem Europe. 

"Na kraju je lobi elektroindustrije bio prejak i morali smo im popustiti", rekao je nizozemski europarlamentarac Bas Eickhout, koji je bio odgovoran za pokušaj regulacije F-plinova. "Električni sektor bio je vrlo jak tvrdeći da će vam, ako želite energetsku tranziciju i morate se više prebaciti na električnu energiju, trebati više električnih uređaja. A tada će vam trebati i više SF6." Ofgem, britanski regulator surađuje s energetskim kompanijama u pokušaju da se smanji nekontrolirano ispuštanje tog plina, no njegova alternativa još nije na vidiku, objavio je BBC.

TAGOVI