Prijedlozi za zaustavljanje krčenja šuma

Autor: B.O. Objavljeno: 19.11.2021. 🕜 08:14 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EK je predložila i nova pravila za obnovu tla

Europska komisija je ovaj tjedan donijela tri nove inicijative potrebne za ostvarenje Europskog zelenog plana

EK je predložila nova pravila za suzbijanje krčenja šuma, kao i nova pravila za olakšavanje prijevoza otpada unutar Europske unije zbog promicanja kružnog gospodarstva i rješenja problema nezakonitog izvoza otpada u treće zemlje. 

Samo računajući od 1990. do 2020. godine, svijet je izgubio 420 milijuna hektara šuma – područje veće od Europske unije. Predložena nova pravila jamčila bi da proizvodi koje građani EU-a kupuju, koriste i konzumiraju na tržištu EU-a ne doprinose globalnoj krčenju i degradaciji šuma. Glavni pokretač ovih procesa je širenje poljoprivrede vezano uz soju, govedinu, palmino ulje, drvo, kakao i kavu te neke od njihovih proizvoda, naglašava EK.

Uredba postavlja obvezna pravila due diligence-a za tvrtke koje žele plasirati te proizvode na tržište EU-a s ciljem osiguravanja da su na tržištu EU-a dopušteni samo oni koji su nastali bez krčenja šuma. Komisija će koristiti sustav usporedbe za procjenu zemalja i njihove razine rizika od krčenja šuma i degradacije šuma uzrokovanih robom koja je obuhvaćena ovom uredbom.


Strategija za tlo

Komisija predstavlja i novu strategiju za tlo kako bi se do 2050. sva europska tla obnovila i na odgovarajući način zaštitila. Zdrava tla temelj su za 95 posto hrane koju jedemo, u njima se nalazi više od 25 posto biološke raznolikosti u svijetu i najveći su kopneni bazen ugljika na planetu. Ipak, 70 posto tla u EU nije u dobrom stanju. 

Strategija postavlja okvir s konkretnim mjerama za zaštitu, obnovu i održivo korištenje tala te predlaže niz dobrovoljnih i pravno obvezujućih mjera. Ova strategija ima za cilj povećanje ugljika u tlu u poljoprivrednom zemljištu, borbu protiv dezertifikacije, obnavljanje degradiranog zemljišta i tla te osigurati da do 2050. svi ekosustavi tla budu u zdravom stanju.

Strategija za tlo poziva na osiguravanje iste razine zaštite tla koja postoji za vodu, morski okoliš i zrak u EU. To će biti učinjeno kroz prijedlog do 2023. za novi Zakon o zdravlju tla, nakon procjene učinka i širokih konzultacija s dionicima i članicama.

TAGOVI