Skini se s plastike, navuci se na prirodu

Autor: B.O. Objavljeno: 21.03.2019. 🕜 09:42 Lokacija: Zagreb

Poziv svjetskim vladama uoči Sata za planetu Zemlju

Uz moto ‘Skini se s plastike, navuci se na prirodu’, WWF-ova inicijativa Sat za planet Zemlju 30. ožujka ponovno ujedinjava milijune ljudi diljem svijeta koji će tako pokazati svoju predanost planetu. 
Zemlja je suočena s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, te je najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. WWF poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svjetla ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom, javlja WWF Adria. "Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podupire naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Ali mi guramo planet do granica i priroda je ozbiljno ugrožena", ističe Petra Boić Petrač, voditeljica inicijative u WWF Adriji. 
"Plastična kriza koju smo uzrokovali velika je prijetnja opstanku naših mora i zbog toga se moramo zajedno izboriti za bolju budućnost bez plastike. Ovaj Sat za planet Zemlju idealna je prilika za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i za donošenje odluka koje će utjecati na bolje sutra", kaže. 
Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007., Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija. Najpoznatije svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja, rimskog Coloseuma ili londonskog Big Bena gašenjem javne i dekorativne rasvjete ponovno će utonuti u mrak. 
Hrvatska je dio ove akcije od 2009. godine, a u WWF-u vjeruju da će se u akciju uključiti najmanje onih 82 grada koji su to učinili lani.

TAGOVI