Slovenski zeleni protiv TE Šoštanj i ugljena općenito

Autor: B.L. Objavljeno: 01.08.2019. 🕜 11:03 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenska vlada pozvana je na hitno klimatsko djelovanje

Slovenija mora odmah početi s djelovanjem protiv klimatske krize, upozorila je slovenska podružnica globalne ekološke udruge Greenpeace. Slovenski ekološki aktivisti tako su na rashladne tornjeve TE Šoštanj projicirali sliku Zemlje u plamenu i poruke: 'To je klimatska kriza' i 'Bez ugljena'. 

Istodobno je slovenski premijer Marijan Šarec pozvan da klimatsku krizu prepozna i kao nacionalnu i djeluje bez odgode. 


Europa prestaje koristiti ugljen, a Slovenija?

Slovenski ekolozi smatraju da bi se slovenska vlada trebala obvezati na prestanak proizvodnje električne energije iz ugljena najkasnije do 2029. godine i s time početi već danas. Naime, kako oni ističu, već je 11 europskih zemalja na putu pravodobnog prestanka korištenja ugljena u elektroenergetici. S druge strane, također napominju da Slovenija u proteklih 10 godina gotovo nije učinila ništa na većem korištenju vjetroenergije. Konačno, slovenski političari pozvani su na prestanak poticanja energetski intenzivne industrije. Naime, trenutačno svake godine energetski najrastrošnije slovenske tvrtke dobivaju razne porazne olakšice, a pri tome ne čine ništa kako bi ostvarile učinkovitiju potrošnju energije, dok istodobno slovenski građani sve više izoliraju kuće i zgrade, mijenjaju prozore i krovove.
Spomenutih 11 zemalja koje su najavile prestanak korištenja ugljena u proizvodnji električne energije  su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Švedska i Velika Britanija, pri čemu ih većina to namjerava učiniti već od 2025. godine. Istodobno je Njemačka za prestanak korištenja ugljena već namijenila 40 mlrd. eura za projekte na tom području. 
S druge strane, dok je u prvoj polovici 2018. godine proizvodnja električne energije iz ugljena u EU-u smanjena za 19%, što je nadomješteno većom proizvodnjom u vjetroelektranama i sunčanim elektrana, u Sloveniji je potrošnja ugljena u isto vrijeme povećana. 


Slovenska javnost upozorava

Još je 15.3.2019. godine više od 10 000 mladih u Sloveniji napustilo školske klupe i izašlo na ulice zahtijevati odučne mjere na zaštiti klima od slovenske vlade. 

U lipnju je pak organiziran široki građanski pokret Podnebnakriza.si, koja obuhvaća 146 organizacija i više od 5000 pojedinaca, a pozivu su se priključili i Planinarni savez Slovenije, Udruženje slovenskih profesionalnih vatrogasaca, Olimpijski odbor Slovenije, Savez slobodnih sindikata Slovenije, Savez društava umirovljenika Slovenije i mnogi drugi, objavio je slovenski dnevnik 'Delo'.


TAGOVI