Split prvi u Hrvatskoj u programu Zeleni gradovi

Autor: B.O. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 09:41 Lokacija: Split

Među prvim projektima je financiranje gradnje pročistača pitke vode

Split je prvi hrvatski grad koji je pristupio programu Zeleni gradovi Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čime nastavlja politiku razvoja okolišno prihvatljive infrastrukture. 

Zahvaljujući Ugovoru o razumijevanju kojeg su ovaj tjedan potpisali gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, počela je izrada Akcijskog plana zelenog grada, prema metodologiji EBRD-a i OECD-a. Split tako namjerava postati prvi 'zeleni grad' u Hrvatskoj. 

"Današnji ugovor potvrda je i nastavak uspješne suradnje Grada Splita s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je financiranjem Masterplan studije urbane regeneracije Splita, tehničke pomoći za dokumentaciju za ESCO model javne rasvjete u Splitu te kreditiranjem izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode jedan od ključnih partnera u razvoju velikih gradskih projekata kroz međunarodno iskustvo i podršku", istaknuo je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. 


Održiva urbana mobilnost 

EBRD je počeo s procedurom nabave izrađivača Akcijskog plana zelenog grada koji će se u suradnji s brojnim dionicima koji već dugo godina rade na konceptu zelenog grada početi razvijati do kraja ove godine. 

Područja koja je Grad Split istaknuo, a na koja će se posebice obratiti pozornost tijekom izrade Akcijskog plana su zbrinjavanje otpada, vodoopskrba i odvodnja, gradske prometnice i rasvjeta, javni gradski prijevoz i održiva urbana mobilnost, razvoj biciklističke infrastrukture, energetska učinkovitost javnih zgrada, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost energetske infrastrukture te parkovi i pošumljavanje zapuštenih zelenih površina.

 

Obnova proračuna 

Među prvim projektima koje će u Splitu kreditom u iznosu od 20 milijuna eura u sklopu programa Zeleni gradovi financirati EBRD je gradnja pročistača pitke vode. 

Grad Split javlja kako je EBRD program Zeleni gradovi pokrenuo 2016. na razdoblje od pet godina i s proračunom u iznosu od 250 milijuna eura. Zbog velike potražnje i popularnosti, proračun programa je bio obnovljen već nakon dvije godine, a u međuvremenu se financiranje programa učetverostručilo. 

EBRD-ov program također podupire i Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund).

TAGOVI