Srpanj je globalno bio jedan od tri najtoplija ikada

Autor: N.D. Objavljeno: 09.08.2022. 🕜 13:20 Lokacija: Zagreb

Nakon ultratoplog lipnja JZ Europa imala je i najtopliji srpanj ikada

Globalno, srpanj 2022. bio je jedan od tri najtoplija zabilježena srpnja, blizu 0,4°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020., neznatno hladniji od srpnja 2019. i neznatno topliji od srpnja 2016., objavio je Copernicus, EU služba za klimatske promjene (C3S). Ona izvješćuje o dugotrajnom toplinskom valu koji počinje u Portugalu i Španjolskoj, nastavljajući se prema sjeveru i istoku prema Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, središnjoj Europi i Skandinaviji. Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španjolske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. U cijeloj pogođenoj regiji srušeni su srpanjski rekordi svih vremena za maksimalnu temperaturu. 

Pirenejski poluotok bilježi neuobičajeno velik broj dana s maksimalnim temperaturama iznad 35°C, naglašavajući dugotrajnost visokih temperatura u ovoj regiji. Za svoj regionalni prosjek, jugozapadna Europa doživjela je najtopliji srpanj zabilježen u pogledu maksimalnih temperatura. Zajednički, to je šesti najtopliji srpanj za Europu; toplinski val donosi lokalne i nacionalne rekorde zapadnim i sjevernim dijelovima kontinenta. Kopnene mase sjeverne hemisfere imaju pretežno visoke iznadprosječne temperature. Temperature su bile ispod prosjeka duž zapadnog Indijskog oceana, od Roga Afrike do južne Indije, u većem dijelu središnje Azije, kao i u većem dijelu Australije. 

Suše i požari

Zanimljivo je i da je srpanj bio je sušniji od prosjeka za veći dio Europe, s oborenim lokalnim rekordima niske količine oborina na zapadu i sušom na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku. Ti su uvjeti utjecali na lokalno gospodarstvo i olakšali širenje i intenziviranje požara na otvorenim prostorima. Također je bilo sušnije od prosjeka u većem dijelu Sjeverne Amerike, velikim regijama Južne Amerike, središnje Azije i Australije. 

Vrijedni pažnje bili su uvjeti vlažniji od prosjeka u istočnoj Rusiji, sjevernoj Kini i velikom vlažnom pojasu koji se proteže od istočne Afrike preko Azije do sjeverozapadne Indije.

TAGOVI