Stop za PFAS-ove

Autor: B.L. Objavljeno: 10.02.2023. 🕜 11:37 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
 • Vizualizacija zdravstva, medicine, bolnica, liječenja i liječnika (izvornik: David Herraez Calzada / Shutterstock, 2020.)

• zdravstvo, medicina
  Izvor: David Herraez Calzada / Shutterstock
 • Mobitel (izvornik: Steve Buissinne from Pixabay, 2023.)

• mobitel, telekomunikacije
  Izvor: Steve Buissinne / Pixabay
 • Vjetroturbina VE Trtar Krtolin (foto: ZP 2008.)

• VE Trtar Krtolin, vjetroelektrane, vjetroturbine, vjetroagregati, vjetroenergija
  Izvor: Z.P.
 • Dio fotonaponskog sustava, odnosno sunčane elektrane (izvornik: Crisferra / Shutterstock, 2011.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane
  Izvor: Crisferra / Shutterstock

Novi europski propis predlaže potpunu zabranu perfluoralkilnih i polifluoroalkilnih tvari

Europska agencija za kemikalije (ECHA) je 7. veljače ove godine donijela prijedlog uredbe kojom bi se u cijeloj Europskoj uniji zabranila proizvodnja, primjena, puštanje na tržište i uvoz najmanje 10 000 tvari koje sadržavaju perfluoralkile i polifluoroalkile (tzv. PFAS-ove). Spomenuti su prijedlog u skladu s odredbama europske Uredba o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) razradila odgovarajuća tijela iz Njemačke, Nizozemske, Danske, Norveške i Švedske. Primjerice, iz Njemačke su na tom prijedlogu radili Savezni zavod za zaštitu na radu i medicinu rada (BAuA), Savezni ured za okoliš (UBA) i Savezni institut za procjenu rizika (BfR).

Cilj uvođenja takve stroge zabrane je drastično smanjiti odlaganje PFAS-ova u okoliš. No, nakon što je takav prijedlog predstavljen, uslijedit će njegova znanstvena procjena koju će provoditi odbori ECHA-e koji su zaduženi za procjene rizika i socioekonomske analize. Potom će 22. ožujka ove godine započeti javna rasprava koja će trajati šest mjeseci. Pri tome će sve zainteresirane strane moći dobiti sve potrebne informacije kako, bi primjerice, mogle zatražiti određene iznimke od zabrane. Konačna odluka Europske komisije o takvom prijedlogu može se očekivati tek 2025. godine. No, ako nova uredba bude uistinu tako stroga kao što je predloženo, to će onda biti najopsežnija zabrana nekih kemijskih tvari nakon 2007. godine, kada je na snagu stupio REACH.

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari nalaze se u stotinama tisuća raznih proizvoda, primjerice, u mobitelima, vjetroturbinama, kozmetici, fotonaponskim modulima, medicinskim uređajima, kišnim kabanicama, ali i u radnim tvarima u rashladnoj tehnici. Radi se o kemikalijama koje, kada jednom dospiju u okoliš, zahvaljujući svojoj iznimnoj kemijskoj stabilnosti tamo ostaju desetljećima i imaju štetno djelovanje na ljude i okoliš. Predviđenom bi zabranom stoga trebalo značajno smanjiti mogućnost njihovog dospijevanja u okoliš, a time i očuvati ljudsko zdravlje, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI