Švicarci tijesno odbacili veći porez na ugljične emisije na gorivo

Autor: N.D. Objavljeno: 15.06.2021. 🕜 09:34 Lokacija: Zuerich (Švicarska)

Švicarska razumije problem, ali je podijeljenja oko toga kako ga rješavati

Švicarski glasači odbili su u nedjelju tri prijedloga za zaštitu prirode i okoliša, uključujući novi zakon koji treba pomoći zemlji da ispuni svoj cilj smanjenja emisija ugljičnog dioksida prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. Novi zakon o CO2 tankom većinom je odbijen, a 51,6% glasača usprotivilo mu se na nacionalnom referendumu, piše Swiss info. Rezultat je bio poraz za švicarsku vladu koja je podržala novi zakon koji je uključivao mjere poput povećanja dodatka na gorivo za automobile i uvođenje eko-nameta na avionske karte, ali i poreza na industrijske emisije i obnovu zgrada, s ciljem da to nikoga zapravo ne pogodi, čemu građani nisu povjerovali. 

Protivnici poreza rekli su da će to baciti značajan financijski teret na građane i uvesti više birokracije, a švicarski udio u globalnim emisijama je ionako malen, a čak su i neki ekolozi kritizirali zakon kao nedovoljno ambiciozan. Zagovornici su pak spominjali ledenjake koji se tope i sve češće toplinske valove, a zakon bi uveo povoljniju klimu za održivi promet. Švicarski cil je smanjiti emisije s razine 1990. do 2030. za 50%, ali kako, to je već vruća tema. 

Smanjenje emisija kao teška tema

Odbijanje je značilo da će Švicarskoj sada biti "vrlo teško" postići svoj cilj 2030. godine smanjiti emisiju ugljika na polovicu razine iz 1990. godine i postati neto neutralan prema emisijama do 2050. godine, rekla je ministrica zaštite okoliša Simonetta Sommaruga. Vlada će sada pokušati proširiti kontroverzne mjere poput dužnosti uvoznika i proizvođača foislnih goriva da ulažu u projekte zaštite klime i pokušati postići novi konsenzus sa stanovništvom o klimatskim politikama, dodala je. Zanimljivo je da su prije referenduma parlamentarci sa 160 naprama 90 podržali vladin prijedlog, kao i 90 organizacija i 200 tvrtki. 

Također je odbijen prijedlog koji bi Švicarsku učinio tek drugom državom na svijetu koja izravno zabranjuje umjetno proizvedene pesticide i još jedan prijedlog za smanjenje njihove upotrebe preusmjeravanjem subvencija na poljoprivrednike koji više nisu koristili kemikalije.

TAGOVI