Treći najtopliji srpanj u svijetu

Autor: B.L. Objavljeno: 07.08.2020. 🕜 09:15 Lokacija: Zagreb

Toplinski val na jugozapadu Europe donio je rekordne temperature

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je o vrijednostima površinskih temperatura zraka u srpnju 2020. godine. Globalno promatrano, bio je to treći najtopliji srpanj zabilježen nakon 2016. i 2019. godine. Istodobno je količina arktičkog morskog leda bila je jednaka onoj iz srpnja 2019., što je za oko 27% manje od prosjeka u razdoblja 1981. - 2020. godine. Isto tako, temperature zraka na Arktiku bile su znatno više od prosjeka duž Sjevernog morskog puta, odnosno uz sjevernu obalu Sibira i nad Kanadskim arhipelagom, dok su u Europi temperature bile niže od prosjeka na sjeveru i više od prosjeka na jugu, a na jugozapadu su dosezale gotovo rekordne vrijednosti tijekom toplotnog vala potkraj mjeseca.

Copernicus je vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje u kojemu se, uz Službu za nadzor atmosfere (CAMS), nalazi i Služba za upravljanje klimatskim promjenama (C3S). Program redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi se u partnerstvu s članicama Europske unije, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) i dr., izvijestila je tvrtka Spona, partnerska organizacija Copernicusa za odnose s javnošću u Hrvatskoj.


TAGOVI