U Zagrebu je otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Autor: N. D. Objavljeno: 15.12.2022. 🕜 14:39 Lokacija: Zagreb
  • Hrana i namirnice (foto: ND 2018.)

• hrana
    Izvor: N.D.

Konačno bolja kontrola kvalitete hrane i zaštite od patvorina

Hrvatske je napokon dobila Centar koji će brinuti o kvaliteti i sigurnosti hrane, koju naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode, a građani konzumiraju. Naime, Centar za sigurnost i kvalitetu hrane otvoren je u srijedu u Zagrebu, a riječ je o zajedničkom projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Centar će doprinijeti ne samo znanstveno-istraživačkim potencijalima, već i boljoj kvaliteti hrane koju konzumiramo, a u skladu s tim i poboljšanju zdravlja, jer preventiva bolesti je sve, a hrana je najbolji lijek. Centar predstavlja izniman iskorak za Republiku Hrvatsku te pokazuje jasnu viziju i usmjerenost ka utvrđivanju sigurnosti i kvalitete hrane, kao i utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te utjecaja na zdravlje potrošača. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Branko Kolarić rekao je da projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad. "Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa", naveo je Kolarić te dodao da će se projektom utvrditi sastav tla i kvaliteta proizvoda, što će "uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje OPG-ovima". Također, dodao je, Centar će nam omogućiti i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva. 

 

Oznake ekološke proizvodnje

 

Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i kvalitetu hrane pri NZJZ-u rekla je da je Centar stvoren kako bi približio znanost našim proizvođačima, malim i srednjim, tako i velikim poduzetnicima. Kako bi oni na jednom mjestu dobili sve informacije da razviju svoj proizvod na nivou kakvom oni to žele i na nivou koji će biti prihvatljiv potrošačima Republike Hrvatske, ali i cijele Europske unije. "Također, važan je kako bi s jedne strane naši proizvođači dobili svoje oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla, a s druge strane da bude centar izvrsnosti za naše autohtone proizvode, za proizvode koji žele oznaku ekološkog proizvoda, ali isto tako centar će služiti za edukaciju svih znanstvenika, ne samo u Zavodu, već i u Republici Hrvatskoj i šire“, istaknula je. 

Projekt je sufinancirala Europska unija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova ukupna vrijednost je gotovo 90 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

TAGOVI