Znanstvenici za klimu protiv policijskog nasilja prema prosvjednicima na LNG terminalu

Autor: N. D. Objavljeno: 11.09.2023. 🕜 11:26 Lokacija: Zagreb
  • Teminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju na Krku (izvornik: LNG Hrvatska 2021.)

• LNG terminal, LNG Hrvatska, LNG
    Izvor: LNG Hrvatska

Policija i zaštitari primijenili su prekomjernu silu i ozlijedili su i ponizili prosvjednike

Inicijativa Znanstvenici za klimu - Hrvatska priopćenjem su se očitovali prema nasilju, koje su aktivistkinje i aktivisti Extinction Rebelliona (XR) – Hrvatska pretrpjeli od strane policije, privatnih zaštitara i neidentificirane osobe, tijekom prosvjeda protiv proširenja LNG terminala u Omišlju, održanom 26. kolovoza 2023. Radilo se o klimatskom prosvjedu, koji je sadržavao mnoge elemente zajedničke mnogim drugim klimatskim prosvjedima, potpuno uobičajenim u drugim zemljama Europske Unije, kao i ostatka svijeta. Znanstvenici drže da su policija i zaštitari su pokazali potpuno nerazumijevanje karaktera, poruke i ciljeva klimatskog prosvjeda, a u svom su se nesnalaženju ponijeli na krajnje neprihvatljiv način, grubo narušavajući ljudsko dostojanstvo aktivistkinja i aktivista. Rezultat su fizičke ozljede i psihičke posljedice kod nekolicine prsvjednika.

Prema svjedočanstvima sudionika, dio prosvjednika je priveden u policijsku postaju grada Krka, "u neadekvatne prostorije ispod svake civilizacijske razine, pri čemu im je na više načina povrijeđeno dostojanstvo", navodi se. To je još jedna demonstracija prekomjerne sile i prekoračenja ovlasti. Tijekom privođenja su, naime, interventni policajci, protivno zakonom propisanim pravilima policijskog postupanja, neke od aktivista i aktivistkinja iznosili s mjesta prosvjeda zadiranjem u najintimniji prostor, naime "hvatajući ih i udarajući u genitalije", upozorava inicijativa.

Sličnost s gušenjem prosvjeda u Nizozemskoj

 

"Mi, znanstvenice i znanstvenici, duboko smo uvjereni da u demokratskom društvu svatko ima pravo na miran prosvjed, a metode policijskog odvraćanja se moraju provoditi unutar zakonom propisanih okvira. Kao Znanstvenici za klimu, uz jasnu osudu nasilja, izražavamo potpunu podršku ovom, kao i drugim klimatskim prosvjedima, koje smatramo integralnim i neizostavnim dijelom društvenog dijaloga o sada već galopirajućoj klimatskoj krizi.", stoji u priopćenju.

Slučaj na Krku, upozoravaju, pokazuje sličnost s vrlo recentnom demonstracijom policijskog nasilja protiv aktivista Extinction Rebelliona pri gušenju prosvjeda u Nizozemskoj, kad su također primijenjeni vodeni topovi i kad je privedeno oko 2400 prosvjednika. "Nažalost, u zadnje vrijeme svjedočimo sve češćim primjerima upotrebe prekomjerne sile, koja prerasta i u otvoreno policijsko nasilje, kako u svijetu i EU, tako i kod nas. Takvi primjeri indiciraju prerastanje takvog ponašanja u svojevrsni novi standard policijskog postupanja, usmjeren ka gušenju određenih, očito neugodnih tonova u demokratkom dijalogu, čemu se vrlo odlučno suprotstavljamo.", kaže Nikola Bliškov iz inicijative znanstvenika.

TAGOVI