Rusija i Kina žele nuklearno postrojenje na Mjesecu

Autor: N. D. Objavljeno: 06.03.2024. 🕜 10:27 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Mjesec (izvornik: Michael M., 2023.)

• Mjesec, svemir, astronomija
    Izvor: Michael M.

Nuklearno postrojenje i teretni svemirski brod na nuklearni pogon čine se svemirskom idejom

Rusija razmatra instalaciju nuklearne elektrane na Mjesecu između 2033. i 2035., objavio je ovaj tjedan prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos. Rusija zajedno s Kinom razmatra ideju o postavljanju nuklearne elektrane na Mjesec u sljedećih desetak godina, a dvije zemlje zajedno rade na lunarnom programu za nuklearnu svemirsku energiju.

"Danas ozbiljno razmatramo projekt — negdje na prijelazu 2033.-2035. — isporuke i instaliranja pogonske jedinice na površini Mjeseca zajedno s našim kineskim kolegama", rekao je u utorak Jurij Borisov, čelnik Roscosmosa.

Prema Borisovu, solarni paneli bi osigurali nedovoljnu količinu električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja. Nuklearna energija bi, s druge strane, bila dovoljna. Rusija također ima planove za izgradnju teretnog svemirskog broda na nuklearni pogon - od kojih je većina već bila zacrtana, iako je jedno preostalo pitanje u projektu bilo kako ohladiti nuklearni reaktor.

 
Ruski svemirski program je u krizi

 

Teretna svemirska letjelica mogla bi prevoziti velike terete iz jedne orbite u drugu, rekao je Borisov. Moskva će prvo morati pokrenuti dodatne lunarne misije, prije nego u potpunosti istraži ideju rusko-kineske misije s posadom ili lunarne baze.

U veljači je ruski predsjednik Vladimir Putin govorio protiv Sjedinjenih Država, koje su optužile Moskvu da planira staviti nuklearno oružje u svemir. Prošle godine Rusija je pretrpjela značajan poraz kada je njena misija Luna-25 propala devet dana nakon lansiranja kada se sudarila s površinom Mjeseca. U to su vrijeme analitičari govorili protiv ruske svemirske moći, optužujući je za još jedan pokazatelj kako se ruski svemirski program pogoršao posljednjih godina.

S druge strane, indijski svemirski program je sve aktualniji, a ta je zemlja lani prvi puta spustila svoju letjelicu na površinu Mjeseca u potrazi za vodom. Prvi indijski astronauti ove bi se godine trebali naći u zemljinoj orbiti, 400 km iznad Zemlje. 

TAGOVI