Zakon o umjetnoj inteligenciji izlasan je velikom većinom u Europskom parlamentu

Autor: N. D. Objavljeno: 14.03.2024. 🕜 08:55 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija umjetne inteligencije (izvornik: Jason Mitrione, 2023.)

• umjetna inteligencija
    Izvor: Jason Mitrione

Nema potpune zabrane biometrijske identifikacije ljudi na javnim prostorima, ali države članice mogu je zabraniti

Na glasovanju o Zakonu o umjetnoj inteligenciji u Europskom parlamentu u srijedu, 523 zastupnika glasovalo je za kompromisni tekst. Protiv Zakona o AI glasalo je samo 46 zastupnika, a 49 je bilo suzdržano. "Zahvaljujući Parlamentu, neprihvatljive prakse umjetne inteligencije bit će zabranjene u Europi, a prava radnika i građana bit će zaštićena", rekao je Brando Benifei (S&D), jedan od dvojice izvjestitelja.

Međutim, parlamentarci nisu uspjeli progurati potpunu zabranu daljinske biometrijske identifikacije u javnim prostorima. Međutim, europarlamentarci su osigurali da se u uredbu uključi i generativna umjetna inteligencija. Države članice EU-a mogu svojevoljno uvesti stroža pravila, dakle mogu zabraniti tu vrstu prakse, koja je zabrinula neke parlamentarce. Bilo je mnogo kontroverzi oko pitanja usporava li europska regulativa inovacije i odvraća li AI tvrtke, stoga su interesne organizacije naglašavale da je važno da države ne naprave regulativu kao s GDPR-om, gdje je primjerice Njemačka, postavila prilično stroga pravila koja su otežala inovacije tvtkama.

 
Europski Ured za umjetnu inteligenciju

 

Povjerenik Thierryj Breton istaknuo je da je već u procesu uspostavljanja Ureda za umjetnu inteligenciju unutar svojih odjela. Već su objavljeni prvi oglasi za zapošljavanje tehničkih stručnjaka. Ured za AI počet će s radom nedugo nakon stupanja na snagu Zakona o AI.

Zakon još treba prevesti na sve jezike EU. Breton pretpostavlja da će Vijeće moći dati službeno odobrenje u travnju, a zakon će zatim biti objavljen u Službenom listu u svibnju. Zatim će stupiti na snagu u fazama: zabrane nakon šest mjeseci (tj. prije kraja 2024.), propisi za AI modele za opće namjene nakon dvanaest mjeseci (tj. do 2025.) i većina drugih propisa nakon dvije godine (tj. do 2026.). 

TAGOVI