Završen projekt razvoja poljoprivrednog robota

Autor: B.L. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 16:01 Lokacija: Zagreb
  • Ispitivanje poljoprivrednog robota (izvornik: Damko, 2022.)

• roboti, robotizacija, Damko, Purić
    Izvor: Damko
  • Ispitivanje poljoprivrednog robota (izvornik: Damko, 2022.) 

• roboti, robotizacija, Damko, Purić
    Izvor: Damko

Projekt su ostvarili Odjel Damko tvrtke Purić iz Samobora i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja ove godine održano je završno predstavljanje projekta razvoja robota za primjenu u poljoprivredi. Radi se o projektu koji su razvili Razvojni odjel Damko tvrtke Purić iz Samobora i Odsjek za poljoprivrednu tehniku i tehnologiju Agronomskog fakulteta. Projekt 'Razvoj autonomnog robotskog flotnog sustava za prepoznavanje i ekološko tretiranje korova – cRobot' započeo je 2020. godine i u njemu su sudjelovali djelatnici Damka pod vodstvom Vladimira Dama i Vladimira Poljančića i više nastavnika i istraživača Agronomskog fakulteta.

Svi ciljevi projekta su ostvareni i proizvedena su dva autonomna robota iz robotskog flotnog sustava. Svaki od robota sastoji se od nekoliko osnovnih dijelova: polivalentne samokretne upravljive platforme, radnog sklopa (ovisno o namjeni) i računalnog sustava (visokog stupnja autonomnosti). Roboti koriste autonomni sustav, računalni vid, umjetnu inteligenciju i mogu biti 24 h prisutni u polju. Uz to, projektom su određeni i ostvareni postupci ispitivanja tehničkog rješenja, provedena su ispitivanja i prilagodba robota u realnom okruženju.

Za prepoznavanje i ekološko tretiranje korova na poljoprivrednim površinama primijenjena je umjetna inteligencija, tako što automatski otkriva korov na usjevima i ciljano ga uklanja, pri čemu je ostvaren velik stupanj prepoznatljivosti od 87%. Roboti iz flotnog sustava ispitivani su u radu na uklanjanju korova u nasadu kukuruza. U primjeni u stvarnim uvjetima roboti će smanjiti upotrebu herbicida, pospješiti kvalitetu kulture i povećati količinu stabljika po hektaru, i utjecati na optimiranje troškova i brz povrat ulaganja. Pored toga, omogućena je autonomija robotskog sustava bez intervencije ljudi. Konačno, primjenom robota smanjuje se rad poljoprivrednika, a njima ostavlja prostor za strateško promišljanje i rad na investiranju i unaprjeđenju proizvodnje, izvijestio je Agronomski fakultet.

TAGOVI