Hrvatska bi uoči sljedećeg ljeta i kupališne sezone trebala dobiti svoj prvi biološki bazen koji se upravo gradi u Čazmi. Riječ je o bazenima koji su već hit u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji i za čije se čišćenje ne koriste kemikalije (klor), već se voda pročišćava na okolišno prihvatljiv način korištenjem biljaka i biofiltara. Tako se, naime, održava biološka ravnoteža unutar sustava. 

Stručna savjetnica za projekte Europske unije u Razvojnoj agenciji Čazma Dajana Petrina, mag. ekon. in posl. ved., kaže nam kako se ideja o gradnji biološkog bazena u Hrvatskoj rodila nakon posjeta prvom prirodnom kupalištu u slovenskoj općini Radlje ob Dravi. To je prijateljska općina Grada Čazme. 

"Kolege su nam tada predstavile način rada i funkcioniranje biološkog bazena te sve troškove gradnje i održavanja. Kako u Čazmi dugi niz godina postoji želja za gradnjom bazena, otvoreni natječaj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova činio nam se kao izvrsna prilika za realizaciju te dugogodišnje čežnje naših građana. Bazen je ponajprije namijenjen lokalnom stanovništvu, ali predstavlja i priliku za privlačenje gostiju iz svih dijelova Hrvatske te poticanje turizma na ovome području. Poučeni iskustvom prijateljske općine koja je, zahvaljujući biološkom bazenu, postala ljetno odredište i hit destinacija slovenskih i austrijskih gostiju, nadamo se da ćemo i mi uspjeti otvoriti vrata našeg grada i upisati se na turističku kartu kontinentalne Hrvatske", napominje ona.

 

gradnja bazena
Gradnja bazena

Podvodne biljke 

Biološki bazen je, nastavlja, otvoreni bazen u kojem se priprema vode provodi prirodnim biološkim procesima u ekosustavu mikroorganizama, raslinja i autohtonih malih životinja, koji mogu biti potpomognuti tehničkim sustavima. 

"Biološki bazeni za pročišćavanje koriste biljke koje su smještene u regeneracijskoj zoni te biofiltre. Za bazen u Čazmi predviđena je obrada vode u zatvorenom i kontinuiranom toku, pri čemu se održava zahtijevana kvaliteta, bistrina i bakteriološka čistoća. Za filtriranje vode su odabrani biološki filtri koji se sastoje od perforirane cijevi obložene materijalom za smještaj mikroorganizama za pročišćavanje vode. Zbog posebnosti sustava pročišćavanja vode, koji je lako prilagodljiv raznim izgledima bazena, biobazeni mogu izgledati poput prirodnih jezeraca s prirodno ukrašenim obalama ili tradicionalnih bazena s betonskom školjkom", napominje. 

Regeneracijska zona sadrži biljni supstrat s posađenim podvodnim i nadvodnim biljkama. "Regeneracijsko, tj. biljno područje je od kupališta odvojeno pregradom koja se proteže do dubine od 30 centimetara ispod razine vode. U biljnom području je ugrađen poseban biljni supstrat u kojem su posađene podvodne i nadvodne biljke. Funkciju pročišćavanja, tj. održavanja vode imaju uglavnom podvodne biljke dok površinske imaju, uz pročišćavanje, i estetsku funkciju jer daju bazenu vrlo prirodan izgled", kaže. 

Vrsta biljaka je dio tehnologije koja je poslovna tajna izvođača. "Radi se o kombinaciji biljaka koje se hrane fosfatima i nitratima u vodi i tako biološki čiste vodu", napominje ona.

 

bazen render
Grafička simulacija bazena

Kristalna čistoća 

Ovisno o vrsti sustava (biobazen, ukrasno ili pak jezero s ribama), postoje dva načina pročišćavanja vode. 

Održavanje biološke ravnoteže se kod ukrasnih i plivajućih jezera temelji na prirodnim procesima u hranidbenim lancima mikroorganizama te njihovom razgradnjom i sedimentiranjem na dno jezera. "Za takve sustave potrebne su dodatne površine u kojima se nalaze biljke, tj. ranije spomenute regeneracijske zone koje, osim za uklanjanje viška hranjivih tvari u vodi, služe i kao staništa za potrebne mikroorganizme. Takvi sustavi imaju higijenski ispravnu vodu prirodne boje i mirisa", kaže. 

Kod biobazena, dodaje, održavanje biološke ravnoteže obavlja se istim prirodnim procesima, samo što se u ovom slučaju umjesto cijele površine vode, pročišćavanje vode odvija unutar posebnih filtara. "Takvi sustavi ne zahtijevaju dodatne površine s biljkama potrebne za pročišćavanje, već se biljke koriste isključivo kao ukras bazena ili jezera i njihove okoline. Voda je u njima kristalno čista i bez mirisa", ističe. 

Jedna od glavnih prednosti takvih sustava su vizualna atraktivnost te individualni dizajn, što znači da vlasnik ima jedinstven sustav prilagođen okruženju. 

"Usprkos tome što se ne koriste kemikalije te nije potrebna dodatna oprema za pročišćavanje i tretiranje vode, mala je potrošnja električne energije, a samim time su i niski troškovi održavanja cjelokupnog sustava", naglašava ona, dodajući kako su zdravstvene prednosti bioloških bazena potpuno prirodna voda bez neugodnih mirisa klora te izbjegavanje iritacije očiju i kože. Također, voda bioloških bazena je idealno rješenje za alergičare jer ne sadrži kemijske tvari. 

S obzirom na način izgradnje i sustav funkcioniranja, biološki bazeni mogu se oblikovati tako da odgovaraju svim okruženjima. "Čazmanski biološki bazen oblikovan je tako da prati granice lokacije i u konačnici će izgledati kao da je oduvijek postojao na tome mjestu. Oko samog bazena nalazit će se i poučno tematska staza, gdje će se postaviti edukativne ploče o flori i fauni čazmanskog područja", zaključuje Dajana Petrina.

voda banner