Predsjednik Uprave Diokija Leo Dolezil u Poslovnom dnevniku najavio je da bi u srijedu ili četvrtak Dioki trebao Fini predati sve dokumente za pokretanje postupka predstečajne nagodbe. Dolezil je u ponedjeljak bio u Ini, koja od Diokija potražuje više od 120 milijuna kuna, i koja do sada nije bila sklona pristati na program restrukturiranja. "Tražimo konstruktivno i održivo rješenje", sve je što neslužbeno poručuju iz Ine. Istodobno, od 310 radnika Diokija se traži da se podhitno odreknu potraživanja iz otkaznog roka. Situacija je ipak kompliciranija nego što Dolezil tvrdi, a pokretanje postupka predstečajna nagodbe vjerojatno će se dogoditi tek iza Nove godine. Naime, Dolezil i Caliskan danas su hitno otputovali u Milano, u središnjicu Adria oila koji ima poteškoća s talijanskim bankama koje su vjerovnici te tvrtke. 
S druge strane, predstečajnu nagodbu u Diokiju i dalje blokiraju radnici koji su se u ponedjeljak izjasnili da ne žele pristati da se odreknu potraživanja od otkaznog roka. Ako potpišu zahtjev o otkaznom roku radnici će na burzu već 1. siječnja 2013 i to je scenarij koji Uprava Diokija želi jer se potraživanja radnika gomilaju svakim danom. 
Od zaposlenih se 4. prosinca zatražilo da se odreknu plaćenog otkaznog roka kako bi do kraja veljače 2013. dobili 60% otpremnine, dok će se preostali iznos rasporediti u jednakim dijelovima do kraja 2014., 2015. i 2016. godine. Planira se isplata svih zaostalih plaća za 2012. i razlike za 2010. do kraja veljače 2013., odnosno u roku od 120 dana od podnošenja zahtjeva za predstečajnu nagodbu. Međutim, radnici ne žele potpisati takvu bianco ponudu jer žele znati koliko novca zaista ima za njihova potraživanja, a Uprava im to ne može reći. Osim toga, radnici traže da se konzultiraju s odvjetnicima prije potpisivanja sporazuma s Diokijem. U srpnju je odlukom Vlade za radnička potraživanja bilo predviđeno šest milijuna eura, koja je trebalo osigurati prodajom LNG terminala HEP-u. Tada se činilo da će šest milijuna eura namiriti odjednom sva radnička potraživanja, no kako se situacija s Diokijem i Dinom mjesecima komplicirala taj novac više nije dovoljan da se oni naplate. 
Do prodaje zemljišta na Krku još nije došlo, a postoje indicije da HEP ne želi platiti ni eura više od procjenjene sume za zemljište, a to je između 20 i 23 milijuna eura. Dakle, očekuje se da se Diokijevi radnici namire iz proračuna i da za to jamči Vlada, odnosno Ministarstvo financija. Takvo jamstvo izgleda još nije osigurano. S potpisanim sporazumom radnicima bi Dioki garantirao isplata novca koji zapravo još nije nigdje osiguran. Na taj način Dioki se može naći u lošoj situaciji a radnici mogu ovršnom ispravom blokirati račun koji bi se upravo predstečajnom nagodbom trebao rasteretiti ne bi li tvrtka "prodisala". To bi zakompliciralo sve Čermakove planove pokretanja proizvodnje na Žitnjaku.
S obzirom na te objektivne poteškoće i vrlo malo radnih dana do Božića "slučaj Dioki" komplicira se u samoj završnici. Naime, 31. prosinca ističe rok za pokretanje postupka predstečajne nagodbe za koji je tvrtka imala 90 dana. Ne pokrene li se predstečajna nagodba u tom roku Dioki bi mogao otići u stečaj koji bi eventualno mogla spriječiti hitna intervencija Ministarstva financija. Dina Petrokemija je ipak korak ispred jer je dostavila Fini svu potrebnu dokumentaciju, no iako Dolezil tvrdi da je ta dva postupka ničim nisu vezana to nije tako jer je Dioki velik vjerovnik Dine.