"Interes za učestvovanju u gradnji termoelektrane Plomin C iskazalo je šest tvrtki, a za koje u HEP-u ocjenjujemo da su sposobne u partnerstvu s HEP-om doprinijeti ispunjenju poslovnih interesa i unaprjeđenju stručnih i poslovnih kompetencija HEP-a. HEP će do 28. rujna formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda do kraja ove godine", priopćeno je iz te kompanije. Energetika.net iz dobro upućenih izvora bliskih HEP-u saznaje imena tre kompanije zainsteresirane za gradnju TE Plomin C. To su talijanski Edison, u vlasništvu francuskog EDF-a, te trgovci i prerađivači ugljena, luksemburški EGL, odnedavno u vlasništvu grupacije AXPO. Ponudu je predao i južnokorejski Daewoo koji nastupa zajedno s australskom Macquarie grupom, koja je zainteresirana za koncesiju za hrvatske autoceste. Uz Edison, EGL i Daewoo tu su i jedan američki investicijski fond, te kompanije iz Rusije i Kine, čije ime nam je ostalo nepoznato. 
Te informacije bilo je nemoguće službeno dobiti iz HEP-a, gdje su nam na upit odgovorili da će prema propozicijama postupka za iskazivanje interesa "short" lista kompanija biti poznata 28. rujna. Izbor strateškog partnera obavit će se u skladu s objavljenim kriterijima, posebno vrednujući razinu udjela domaćih tvrtki u projektu, kažu u HEP-u. Rok za iskazivanje interesa za partnersku suradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C istekao je danas u 12 sati. 
Njemački RWE, HEP-ov partner u projektu Plomin 2 odlučio je da neće sudjelovati u predkvalfikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor, a tu odluku obrazlažu strukturom svog europskog energetskog portfelja i ograničenja u kapitalu. RWE je međutim zainteresiran sudjelovati kao tehnički savjetnik u projektu, koji bi vodio brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije. Zanimljivo je da je RWE upravo obnovio suradnju s Vladom Srbije upravo za gradnju energetskih objekata, među kojima se ističe gradnja TE Nikola Tesla B3 na ugljen, te HE na Moravi i Drini. Edison je pak potpisao ugovor o ulaganju milijardu eura u završetak TE Kolubara B, a angažirat će se i u nizu hidroelektrana na rijeci Lim.