Slovenski GEN-I Sonce nagrađen je Green Bond Pioneer Awardom od strane međunarodne organizacije Climate Bonds Initiative za izdavanje prve slovenske zelene obveznice. Što je to, zapravo, 'zelena obveznica'? Riječ je o uobičajenoj projektnoj obveznici koja u svojem prospektu i načinu financiranja poštuje Načela zelene obveznice (eng. GBP - green bond principles). Takve se obveznice izdaju za financiranje 'zelenih' projekata i osiguravanje integriteta 'zelenog tržišta'. 

Poštujući načela GBP-a, izdavatelji se obvezuju na preglednost, točnost i cjelovitost informacija koje pružaju investitorima, ali i da će sredstva biti uložena u jedan od projekata održivog razvoja. U zelenu obveznicu koju je 2017. izdao GEN-I Sonce, najveći investitori bili su SID banka i Nova KBM, a donijela je novi način pronalaženja sredstava za održive projekte u Sloveniji, kojima se potiče proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije, čime se solarnoj elektrani omogućuje pristup gotovo svim potencijalnim investitorima. 


Grupa GEN-I, koja je krajem 2016. godine kao prvi dobavljač energije u regiji ušla na tržište samodostatnosti, omogućila je 800 slovenskih kućanstava da proizvedu električnu energiju od sunca. Solarne elektrane zajednički su proizvele više od 5 GWh zelene električne energije i doprinijele su smanjenju emisije CO2 za 2,5 milijuna kg. Prva u Sloveniji je također instalirala solarnu elektranu na višestambenoj zgradi i prvu solarnu elektranu u poslovnom objektu. Posao širi i u Hrvatsku, gdje je prošle godine podigao prvu komercijalnu solarnu elektranu na Krku.