U Beču se još od 1926. godine voda iz vodoopskrbnog sustava koristi za proizvodnju električne energije. Naime, uzduž dva magistralna vodovoda koja pitku vodu s Alpa dovode u glavni grad Austrije izgrađeno je 16 malih hidroelektrana koje proizvode i do 71 mil. kW h električne energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu okruga Wiedem i Josefstadt koji zajedno imaju više od 57 000 stanovnika.

Posljednje tri izgrađene elektrane smještene su u samom gradu, a posebnost dvije od njih je zanimljiva izvedba. Naime, zapravo se radi o centrifugalnim crpkama u koje voda ulazi s 'krive' strane pa se one tako koriste kao turbine. Takvi uređaji mogu se koristiti pri protoku do 6 m3/s i padu do 80 m.


Opskrba pitkom vodom je prioritet

No, unatoč iznimnoj ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti takvog načina proizvodnje električne energije, kvaliteta pitke vode mora ostati na prvom mjestu. Stoga su svi dijelovi tih hidroenergetskih postrojenja izrađeni od materijala koji su u skladu s austrijskim propisima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

Isto tako, opskrba pitkom vodom ima prioritet pred proizvodnjom električne energije. Tako sve hidroelektrane smještene na magistralnim vodovodima imaju ugrađene automatske sustave koji pri zastoju u radu elektrane vodi omogućava slobodan protok dalje prema vodoopskrbnoj mreži, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.