Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sklopio je ukupno 523 ugovora o otkupu električne energije za fotonaponske projekte u 2013, čija ukupna snaga iznosi 15,01 MW, doznajemo od Ivora Županića, direktora te tvrtke. Iako je kvota za fotonapon popunjena već u prvim danima siječnja HROTE je nastavio zaprimati zahtjeve za sklapanje ugovora o otkupu energije za iduću godinu, a interes premašuje sva očekivanja. Do 10. svibnja zaprimljena su ukupno 1.277 zahtjeva za projekte snage 28,39 MW. Uglavnom je riječ o manjim Sunčanim elektranama do 10 kW, no ima i manji broj većih projekata. S obzirom da prema Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz OIEK kvota za integrirane FN projekte iznosi 15 MW, i kada se ona ne bi mijenjala za 2014. godinu, proizašlo bi da se u ovom trenu već puni kvota za 2015. godinu! 
Broj FN elektrana na mreži značajno se povećava, pa je samo od početka ove godine do kraja travnja na mreži čak 72 elektrane više. Od početka godine na mrežu su priključene jedna vjetroelektrana, jedna mala hidroelektrana i jedna elektrana na bioplin. Sa posljednjim danom travnja na elektroenergetskoj mreži je bilo ukupno 204 elektrane na obnovljive izvore energije, ukupne snage 209,3 MW. Od te brojke na mreži je 10 VE snage 175,2 MW, 174 Sunčane elektrane snage 4,9 MW, četiri HE snage 1,3 MW, tri elektrane na biomasu snage 6,7 MW, devet elektrana na bioplin snage 8,1 MW, tri kogeneracije snage 10,5 MW i jedna elektrana na deponijski plin snage 2,5 MW. 
Zanimljivi su i podaci o projektima koji su u tijeku, za koje su sklopljeni ugovori s HROTE-om, ali još nisu na mreži. HROTE je sklopio ugovore za otkup električne energije iz devet vjetroelektrana planirane snage 263 MW, 925 FN elektrana planirane snage 32,4 MW, sedam elektrana na biomasu planirane snage 46 MW, osam elektrana na bioplin planirane snage 7,5 MW, jednu geotermalnu elektranu planirane snage 4,7 MW, jednu kogeneraciju planirane snage 1 MW, te jednu malu hidroelektranu snage 112 kW. S obzirom da na mreži ima 175,2 MW iz vjetra i da je HEP izdao prethodne elektroenergetske suglasnosti (PEES) za još 263 MW, dolazi se do brojke od 438,2 MW. Poznato je da se 380 MW energije iz vjetra smatra granicom koju elektroenergetski sustav bez većih problema može prihvatiti. Stoga se može postaviti opravdano pitanje kako će HEP regulirati elektroenergetski sustav ako svi planirani vjetroenergetski projekti, koji imaju sklopljen ugovor o otkupu električne energije, zaista budu ostvareni. Naime, HEP je prema zakonu obvezan preuzeti svu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije.