Proizvodnja električne energije iz ugljena u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu je zbog koronakrize u prvom tromjesečju bila manja za 25,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Pritom je udjel obnovljivih izvora dosegao 43 posto, pokazuje nova analiza finske tehnološke grupacije Wärtsilä

Učinak je još izraženiji u posljednjem mjesecu, jer se proizvodnja iz ugljena smanjila za gotovo trećinu (29 posto) između 10. ožujka i 10. travnja u odnosu na isto razdoblje lani, čineći samo 12 posto ukupne proizvodnje u EU-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Naprotiv, na obnovljive izvore je u promatranom razdoblju otpadala gotovo polovina (46 posto) proizvodnje, što je povećanje od osam posto u odnosu na 2019. godinu. 


Pad emisija

Ukupno gledajući, potražnja za električnom energijom na Starom kontinentu bila je manja za 10 posto zbog mjera koje su poduzete u borbi protiv pandemije koronavirusa, što je najveći pad od Drugog svjetskog rata. 

Stoga ne čudi kako je jedna od posljedica i nezapamćen pad emisija ugljika iz elektroenergetskog sektora. Točnije, od 10. ožujka do 10. travnja emisije su smanjene za 19,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Björn Ullbro, potpredsjednik za Europu i Afriku u Wärtsilä Energy Business-u, ističe kako je utjecaj koronavirusa na europske energetske sustave zapravo izvanredan. "Naime, primjećuju se razine električne energije iz obnovljivih izvora za koje su neki vjerovali kako će dovesti do propasti sustava, a ipak nisu, i obnovljivi izvori se vrlo dobro snalaze u tome. No, pitanje je što to predstavlja za budućnost?", napominje on. 

"Danas se već primjećuje kako se energetski sustavi nose s mnogo više obnovljivih izvora, a to je neprocjenjivo znanje za ubrzavanje energetske tranzicije", naglasio je, među ostalim, Ullbro.