Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) poziva na sudjelovanje u nacionalnoj radionici u sklopu CELEBio projekta na temu bioekonomije. Radionica se održava 5. studenog putem virtualne platforme GoToMeeting. 

CELEBio projekt pruža informacije o potencijalima i prednostima djelatnosti koje se temelje na biomasi, a dostupne su u srednjoj Europi za lokalna gospodarstva, okoliš i društvo. 

Dinamika kojom se odvija razvoj bioekonomije u Europi nije uravnotežena, a posebice zaostaju zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe koje po uspješnosti u području inovacija spadaju u skupinu umjerenih inovatora.

 

Izazovni ciljevi 

Jedan od razloga takve neravnoteže je nedovoljno poznavanje potencijala za razvoj industrija temeljenih na biomasi, uključujući i nedostatak potpora razvoju sektora. Istovremeno te zemlje nisu dovoljno prepoznate unutar EU-a, a politike koje nameću izazovne ciljeve ne uzimaju u obzir njihove posebnosti. 

U sklopu radionice bit će predstavljeni dokumenti izrađeni tijekom projektnih aktivnosti, koji pružaju uvid u potencijale biomase i dionike na nacionalnoj razini. Ujedno će biti komentirane podloge za izradu nacionalnog akcijskog plana

CELEBio radionica će također uključiti i prikaz rezultata BIOEASTsUP projekta (Statistički pokazatelji za razvoj industrije temeljene na biomasi). 

Više informacija o projektima moguće je pronaći na sljedećim stranicama: https://celebio.eu/ i https://bioeast.eu/bioeastsup/.  

Radionica počinje u 9 sati te se održava na hrvatskom jeziku, uz jednu prezentaciju na engleskom (organizator ne osigurava simultani prijevod). 

Za prijavu na radionicu potrebno je ispuniti online obrazac najkasnije do ponedjeljka, 2. studenog.