Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i ove godine financijski podupire projekte razvoja komunalnog standarda. Tako je u 2019. godini odobren 181 projekt među kojima su i modernizacija javne rasvjete u Općini Trpanj, kupnja LED uličnih svjetiljki u Špišić Bukovici, nabava komunalne opreme za održavanje javnih zelenih površina u Strahonincu i dr. 

Osim energetski učinkovite javne rasvjete, općine i gradovi iskazale su interes za projekte uređenja groblja i, među ostalim, asfaltiranje cesta. 

Javni poziv

Ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti, odnosno do najviše 450 000 kuna. Odluke o sufinanciranju projekata trenutno se dodjeljuju diljem Hrvatske, javlja Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.  

Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini objavljen je 20. veljače, a projektni prijedlozi su se zaprimali do 22. ožujka.