Ministarstvo zaštite okoliša i prirode svjesno je nezakonitog rada odlagališta Jakuševec zbog dozvole za gospodarenje otpadom koja je istekla još krajem 2010. godine, a nikada nije ishođena nova, ali upozoravaju kako odlagalište ne mogu zatvoriti, kako to traži gotovo 600 građana koji stanuju u neposrednoj blizini. Dozvola je istekla, zbog čega je Holding zatražio njezino produljenje, no Gradski ured za energetiku odbio ih je uz obrazloženje da na odlagalištu nije moguće obavljati zbrinjavanje otpada pod postojećim uvjetima, podsjeća ministarstvo iz kojega i upozoravaju da je Grad Zagreb propustio, unatoč odgovornosti, osigurati sve potrebne uvjete za izdavanje sporne dozvole. Ujedno ističu kako se postojeće odlagalište ne može zatvoriti dok se ne osigura nova lokacija iste namjene, a to je, čini se, miljama daleko od zagrebačke zbilje. 
Grad Zagreb nema centar za gospodarenje otpadom, a propisani rok za zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec još nije istekao pa inspekcija zaštite okoliša nema osnovu za izricanje mjere zabrane odlaganja, sliježe ramenima ministarstvo.
Zbog ovog zakonskog izvrgavanja i “pretumbavanja” odgovornosti gotovo svih nadležnih u Zagrebu, stanari Jakuševca prošlog su petka održali prosvjednu šetnju do odlagališta otpada, uz izraženi strah od eksplozije opasnog otpadnog plina koja je već u nekoliko navrata digla na noge ovog mjeseca mjerodavne službe. Glasno poručuju ako ih nastave ignorirati da izlaze traktorima na ulice zapriječiti dovoz novog smeća kako bi zaustavili nezakonito odlaganje. Njihove strahove o kvarovima na sustavu za zbrinjavanje opasnih plinova s odlagališta, potkrijepio je i nalaz inspekcije ministarstva o radu samo jedne baklje za spaljivanje odlagališnog plina, zbog čega je inspekcija MUP-a naredila paljenje ostalih baklji radi pravovaljanog nadzora spaljivanja opasnih plinova. Iz ministarstva gnjevnim žiteljima Jakuševca također poručuju kako su svjesni da je zbog slabog zatrpavanja novopristiglog smeća zemljom, jer Holding navedene poslove već pet mjeseci nije platio tvrtki Vijadukt, došlo do stvaranja neugodnih mirisa, posebice u noćnim satima. Zbog toga je ministarstvo je naložilo mjerodavnim Holdingovim podružnicama izraditi plan aktivnosti za smanjenje emisija neugodnih mirisa na odlagalištu Jakuševec čija je realizacija u tijeku, piše Večernji list.