Skupina od 215 najvećih svjetskih kompanija (Apple, Microsoft, Nestle, Sony i dr.) čija tržišna kapitalizacija iznosi gotovo 17 bilijuna dolara ocjenjuje kako bi rizici povezani s klimatskim promjenama njihovo poslovanje mogli stajati i do bilijun dolara, navodi se u novom izvješću neprofitne organizacije CDP sa sjedištem u Londonu. 

Više od 80 posto kompanija svjesno je klimatskih utjecaja kao što su globalni rast temperature ili, primjerice, troškovi povezani s emisijama stakleničkih plinova. Osim troškova, kompanije smatraju kako dobici od ostvarenih poslovnih prilika koje otvaraju klimatske promjene mogu iznositi 2,1 bilijun dolara (električna vozila i dr.).

Kolektivni odgovor 

Nicolette Bartlett, direktorica za klimatske promjene u CDP-u, ističe kako klimatski ciljevi za kompanije nikada nisu bili jasniji nego sada. Naša analiza, dodala je, pokazuje kako pritom postoje brojni rizici, uključujući oštećenu imovinu, tržišne promjene i fizičke štete od utjecaja klime što utječe i na poslovne rezultate kompanija. 

"Slijedeći preporuke UN-ovog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama IPCC, naš kolektivni odgovor na klimatske promjene treba biti hitniji nego ikada i jasno je da se korporativna akcija ne može odgoditi. Stoga je iznimno ohrabrujuće što tvrtke izvješćuju kako potencijalna vrijednost od klimatskih prilika daleko nadmašuje troškove ulaganja u tu tranziciju", kaže, među ostalim, ona.