Energetska obnova škola u Popovači i Topuskom

Autor: B.O. Objavljeno: 29.04.2019. 🕜 14:34 Lokacija: Sisak

Energetska obnova škola u Popovači i Topuskom

U Sisku su proši tjedan potpisani ugovori za energetsku obnovu školskih zgrada u Popovači i Općini Topusko. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić tako je s gradonačelnikom Popovače Josipom Miškovićem potpisao ugovore o sufinanciranju za područne škole Donja Gračenica, Gornja Gračenica, Voloder i Osekovo. 

Ukupna investicija u ove četiri područne škole je oko sedam milijuna kuna, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije koja mora osigurati vlastitih 2,7 milijuna kuna. Od toga će Popovača osigurati gotovo milijun kuna. Točni iznosi znat će se kad se realizira postupak javne nabave. 

Udio županije

Župan je s načelnikom Općinom Topusko Ivicom Kuzmićem također potpisao sporazum za zgradu Srednje škole Topusko. Vrijednost ovih radova je veća od sedam milijuna kuna, od čega je udio županije nešto manji od tri milijuna kuna. 

Sisačko-moslavačka županija je za ovu zgradu ostvarila potporu iz Fonda za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od dva milijuna kuna. Općina će projekt sufinancirati sa 100 000 kuna. 

Faza realizacije

Inače, Sisačko-moslavačka županija trenutačno ima 22 ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za energetsku obnovu zgrada osnovnih i srednjih škola. Četiri zgrade (OŠ Glina, OŠ Gvozd, OŠ I. G. Kovačić, Gore i OŠ Novska) su već gotove, tri su u fazi realizacije (OŠ J. Kozarca, Lipovljani, OŠ Sunja i OŠ V. Nazor, Topusko), za 10 je u tijeku javna nabava, a za pet će nabava biti raspisana tijekom ljeta. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola veća je od 92 milijuna kuna. 

Većina iznosa

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira energetsku obnovu zgrada sa 60% iznosa, dok ostatak mora osigurati županija koja dio svog sufinanciranja osigurava kroz Fond za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a dio kroz sufinanciranje gradova i općina na čijem se području škole nalaze.

TAGOVI