Svake godine se proizvede oko 300 milijuna t plastike, a u morima završi oko 10 mil. t smeća, uglavnom plastike, u koju se ptice i životinje zapliću ili koju gutaju i od čega u konačnici nerijetko umiru!
Tim otpadom ugroženo je minimalno 700 životnjskih vrsta. Problem otpada nije isključivo estetske prirode. Tako je Europska komisija nedavno predložila niz mjera za smanjenje količina otpada u moru koje, između ostalog, uključuju zabranu određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, a za koje postoji adekvatna alternativa.
Osim divljih deponija i komada plastike koji plutaju oceanima, tu je i mikroplastika koja se danas nalazi u slatkoj i morskoj vodi, morskoj soli, ribi (čak i u onima iz velikih dubina što znači da je problem veći nego što se mislilo), ostalim životinjama, ljudima pa i u novorođenim bebama!
U skladu s time, povodom Svjetskog dana ekološkog pokreta, 17. studenoga, ENERGETIKA MARKETING s RTL Hrvatska i partnerima pokreće jedinstveni projekt - kampanju 'Deplastificirajse'.
'Deplastificirajse' je medijska kampanja i projekt ekološkog karaktera čiji je osnovni cilj jačanje svijesti građana, poduzetnika i vodećih  ljudi iz gospodarstva i politike o važnosti brige za okoliš i prirodu, ali i čišćenje hrvatskog podmorja.
Energetika-net.com, kao vodeći medijski portal u Hrvatskoj, vezan uz teme iz područja energetike i zaštite okoliša, pokreće akciju u suradnji s RTL Hrvatska, kojom aktivno promiče važnost očuvanja okoliša u sklopu snažne medijske kampanje i ekološke akcije čišćenja Jadranskog mora na području Istarske županije.