MBA studij Ekonomija Energetskog Sektora jedinstven je poslijediplomski studij koji predstavlja spoj međunarodne menadžerske prakse i najnovijih znanstvenih dostignuća u području energetike. Nositelj studija je Ekonomski fakultet u Rijeci u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar kao glavnim partnerom, a izvodi se u Zagrebu na EIHP. Poseban je po svom multidisciplinarnom pristupu problematici ekonomije energetike koji spaja elemente ekonomskih i tehničkih znanja potrebnih za upravljačke funkcije u svijetu energetike. Predavači su brojni stručnjaci iz energetskih kompanija i institucija, što osigurava poslovnu orijentaciju studija prema konkretnim temama i projektima. Osnivači studija i predavači uložili su veliki trud i entuzijazam da MBA studij Ekonomija energetskog sektora ne bude samo jedini poslijediplomski studij iz područja ekonomije energetike u regiji, već i jednako dobar kao i vrhunski svjetski MBA studiji iz ovog područja.
Voditeljica studija prof.dr.sc. Nela Vlahinić Lenz ističe fleksibilan pristup: „Kroz dosadašnjih osam generacija razvijali smo se i prilagođavali te vjerujem da smo uspjeli okupiti vrhunske stručnjake i predavače koji na interaktivan, interesantan i poticajan način potiču kritičko sagledavanje i rješavanje konkretnih problema i projekata iz prakse. Veliki broj izbornih kolegija, njih čak 18, nudi različita specijalistička znanja važna za lidere i poslovne ljude u energetici, čime smo omogućili individualiziran pristup i fleksibilnost. Od ove godine u suradnji s HRO Cigre dodjeljuje se nagrada za najbolji završni rad u akademskoj godini. Također, osnovali smo Alumni koji ima preko 150 članova, a čije su aktivnosti mnogobrojne i okupljaju veliki broj naših polaznika – od Alumni konferencija na kojoj polaznici prezentiraju rezultate svojih istraživanja i projekata, studijskih posjeta energetskim kompanijama i postrojenjima do različitih druženja koja osnažuju osobne i poslovne kontakte. S obzirom na dosadašnju tradiciju i veliki broj polaznika koji je s novom generacijom dostigao 200, studij nudi mogućnosti razvoja karijere kroz stvaranje mreže poznanstva i suradnje s kolegama iz svijeta energetike.“ 
Tijekom 2018. godine ovaj MBA studij ušao je u novu fazu razvoja. Osnovan je Programski odbor kojeg čine istaknuti poslovni ljudi iz svijeta energetike i biznisa koji svojim savjetima i aktivnim sudjelovanjem u kreiranju kurikuluma osiguravaju poslovnu orijentaciju studija. Osnivanjem Međunarodnog savjetodavnog odbora započinje internacionalizacija studija i širenje u regiju. Voditeljica studija ističe da su veoma ponosni što su u Međunarodnom savjetodavnom odboru uspjeli okupiti vrhunske svjetske poslovne ljude i eksperte u energetici kao što su William Polen, generalni direktor US Energy Association, Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, Zoltán Áldott, predsjednik NO MOL-a, Ilija Mrvelj, global menadžer ABB Švicarska i mnogi drugi. Njihov utjecaj na stratešku orijentaciju studija i razvoj kurikuluma je izuzetno važan kako bi studij pravovremeno reagirao na sve promjene u energetskom sektoru u kojem se dešavaju izrazito brze i dramatične promjene. 
"Po prvi puta dekarbonizacija i tranzicija prema niskougljičnom gospodarstvu nisu samo slovo na papiru, promjene su počele i više nema povratka. Hrvatski energetski sektor morat će se prilagoditi, a najveći izazovi čekaju elektroenergetski sektor s obzirom da to da će se veliki dio potražnje za energijom usmjeriti prema električnoj energiji. Ako tome dodamo elektrifikaciju prometnog sektora koja će se sigurno dogoditi i u Hrvatskoj u nešto dužem vremenskom horizontu do 2040., onda je jasno da će se puno toga promijeniti. Na nove okolnosti i nove izazove mogu odgovoriti samo moderno i multidisciplinarno obrazovani stručnjaci u energetici", smatra prof. Vlahinić-Lenz.