Višestambena zgrada u Zagrebu na adresi Maretićeva 1-17 primjer je dobre prakse u okviru Poziva Energetska obnova višestambenih zgrada. 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) je objavilo kako projekt izravno pridonosi održivom razvoju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emisije ugljikovog dioksida. Provedba projekta omogućila je značajno povećanje energetske učinkovitosti zgrade kroz implementaciju mjera energetske obnove

Mjere su obuhvatile povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, izolaciju poda prema tlu ili negrijanom prostoru, rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora te zamjenu vanjske stolarije. Zgrada iz 1969. godine s 234 kućanstava je tako prešla iz energetskog razreda D u C, ostvarivši energetske uštede od 53 posto. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 10 milijuna kuna, a iznos bespovratnih sredstava gotovo 5,9 milijuna kuna. 


Bespovratna sredstva 

MGIPU ističe kako su u okviru Poziva Energetska obnova višestambenih zgrada potpisana 584 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Ukupna vrijednost projekata je veća od milijardu kuna, dok su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj veća od 554 milijuna kuna. 

Do sada su radovi završeni na više od 510 višestambenih zgrada. U Zagrebu su obnovljene 62 višestambene zgrade, za što je iznos ukupne investicije energetske obnove po ovom Pozivu viši od 163,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose više od 91,4 milijuna kuna.