Novi poziv za višestambene zgrade

Autor: B.O. Objavljeno: 05.12.2019. 🕜 09:13 Lokacija: Zagreb

Već je osigurano 152 milijuna kuna

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je održalo sredinom tjedna konferenciju 'Energetska obnova višestambenih zgrada' koja je bila namijenjena upraviteljima i predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada. Jer, upravo oni su potencijalni prijavitelji na novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga za obnovu višestambenih zgrada, čiji su detalji predstavljeni na konferenciji. 

Objava novog poziva očekuje se početkom prvog tromjesečja 2020., a MGIPU je u tu svrhu u prvoj fazi osiguralo minimalno 152 milijuna kuna, a stopa sufinanciranja bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosit će, jednako kao i za prošli poziv, 60 posto. 


Uvećanje raspoloživog iznosa 

"Iako se stalno govori kako Hrvatska ne povlači dovoljno novca iz EU fondova, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je potpisivanjem posljednjih ugovora u kolovozu ove godine ugovorilo 95 posto planiranih sredstava iz EU fondova upravo za energetsku obnovu. Znači, može se i ne namjeravamo na tome stati! Sve što imamo na raspolaganju, mi iskoristimo, pa kontinuirano povećavamo raspoloživi iznos, a tim tempom nastavit ćemo i u idućoj godini", istaknuo je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar dodavši kako već u prvom kvartalu 2020. Ministarstvo planira otvoriti novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a potom i obnovu javnih zgrada te obiteljskih kuća. 

"Znamo da je interes velik te ćemo se fokusirati na povlačenje sredstava onih ministarstava koja nisu uspjela iskoristiti koliko je planirano, kako bismo vama osigurali onoliko sredstava koliko je potrebno. Imamo do sad više od 1400 obnovljenih škola, bolnica, vrtića i stambenih zgrada. Trenutno je više od 70 000 djece u ugodnijim učionicama, a energetska obnova obuhvatila je i više od 16 000 kućanstava", kazao je.

TAGOVI