Otvorenim dijalozima do dekarbonizacije fonda zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 25.10.2019. 🕜 09:22 Lokacija: Zagreb

Nastavlja se širenje mreže stručnjaka za dekarbonizaciju

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu je održan četvrti po redu otvoreni dijalog partnera koji je okupio više od stotinu predstavnika državne uprave i jedinica lokalne samouprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija. Cilj je ovakvih okupljanja stvoriti široku mrežu povezanih stručnjaka, spremnih na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine.

U fokusu spomenutog okupljanja bile su izmjene Zakona o gradnji vezane uz donošenje i provođenje nove Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, promicanje elektromobilnosti kroz postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila u zgradama i na parkiralištima uz zgrade, pojednostavljenja redovitih pregleda sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacija, podešavanja i nadzori tehničkih sustava, definiranja zahtjeva vezanih na postavljanje uređaja za samoregulaciju, te sustave automatizacija i upravljanja zgradama, kao i izmjene u sustavu izdavanja ovlaštenja za energetsko certificiranje, javlja MGIPU.  


Klimatski ciljevi 

Uz organizaciju otvorenih dijaloga partnera, MGIPU je istovremeno pokrenuo potpisivanje 'Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine' kojim potpisnici simbolično postaju partneri. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. 

Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB). Povelju je do sada potpisalo 40-ak partnera a ovaj tjedan im se pridružilo novih 10: Hrvatska zajednica županija, Tehnička škola Ruđera Boškovića, ATP arhitekata inženjera, Grad Velika Gorica, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Thorium Software, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Labin Stan, GREENiKA i Srednja škola Bedekovčina.

TAGOVI