Zaprešić modernizira javnu rasvjetu

Autor: B.O. Objavljeno: 18.10.2019. 🕜 11:06 Lokacija: Zaprešić

Zamjenu svjetiljki provodi tvrtka HEP ESCO

U Zaprešiću je počela provedba projekta Newlight zahvaljujući kojem će se rekonstruirati i modernizirati sustav javne rasvjete. Tako će se kroz projekt sve postojeće svjetiljke na području grada i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijeniti LED rasvjetom, a potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 80 posto u odnosu na trenutačnu godišnju potrošnju. 

Zamjenu svjetiljki provodi tvrtka HEP ESCO, a predviđeno trajanje radova je šest mjeseci. 


Održivi razvoj 

"Sve jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 12 godina uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a Zaprešić je među prvim gradovima koji će tu obvezu ispuniti. Uz to što ćemo ostvariti značajne uštede, ovim projektom dokazujemo jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš", izjavio je gradonačelnik Željko Turk, javlja Grad Zaprešić

Projekt Newlight čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku (EPC) čiji je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.

TAGOVI