Počela rekonstrukcija javne rasvjete u Zelini

Autor: B.O. Objavljeno: 10.09.2019. 🕜 14:33 Lokacija: Sveti Ivan Zelina

Ukupna vrijednost radova iznosi 13,1 milijun kuna

Nakon pripreme projekata i provođenja postupka javne nabave u Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta Newlight kojim se rekonstruira i modernizira postojeća javna rasvjeta. U 62 naselja s područja Svetog Ivana Zeline postojeća javna rasvjeta bit će zamijenjena novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama čime će se ostvariti znatna ušteda energije i smanjenje troškova. 

Za provođenje modernizacije i rekonstrukcije javne rasvjete izabrana je tvrtka Petrol koja će u sljedećih 10 godina održavati i cjelokupni sustav javne rasvjete. Ukupna vrijednost radova iznosi 13,1 milijun kuna. 


Nova regulacija 

"Projekt financiramo putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koju ćemo ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu", naglasio je gradonačelnik Hrvoje Košćec, dodajući kako o isplativosti projekta najviše govori činjenica da će unatoč modernizaciji u gradskom proračunu ostati razlika od oko 750 000 kuna s PDV-om godišnje što ukupno za ugovoreno razdoblje od 10 godina iznosi 7,5 milijuna kuna uštede. 

Energetski učinkovite LED svjetiljke će omogućiti i novu regulaciju rada sustava javne rasvjete tako da će svijetliti cijelu noć. 

Inače, ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za približno 90% dok se emisija CO2 smanjuje za 600 tona godišnje, priopćeno je iz Svetog Ivana Zeline.

TAGOVI