Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec potpisao je s tvrtkom Petrol ugovor o Energetskom učinku grada Svetog Ivana Zeline vrijedan više od 13 milijuna kuna. Prema ugovoru, Petrol će zamijeniti sve postojeće svjetiljke novom LED rasvjetom te održavati sustav javne rasvjete u sljedećih 10 godina, objavljeno je na internetskim stranicama Svetog Ivana Zeline.

"U sljedeća tri mjeseca će se izraditi projektna dokumentacija, a odmah nakon toga slijede radovi. Očekujemo da će se zamjena postojećih svjetiljki obaviti do kraja godine. Ono što je bitno naglasiti građanima je da projekt financiramo putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koju ćemo ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu", naglasio je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Cjelonoćno svjetlo 

Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete tako da će svijetliti cijelu noć. Ovom modernizacijom smanjuje se nazivna snaga električne energija za 87 posto, a samim time i njezina potrošnja. 

Cilj potpisivanja ovog ugovora je pružanje energetske usluge provođenjem Mjera poboljšanja energetske učinkovitosti Sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline, odnosno modernizacija, rekonstrukcija i učinkovito upravljanje sustavom javne rasvjete.