Škola u boljem energetskom razredu

Autor: B.O. Objavljeno: 03.12.2019. 🕜 13:15 Lokacija: Donja Voća

OŠ Donja Voća sada koristi i obnovljive izvore

Osnovna škola Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći energetski je obnovljena, istaknuto je, među ostalim, na nedavno održanoj završnoj konferenciji tog EU projekta. 

Ukupna vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 2,1 milijun kuna, a nakon provedenog postupka javne nabave za radove iznosi gotovo 2,8 milijuna kuna. Od toga, 35 posto (oko 972 000 kuna) otpada na europska sredstva, a 65 posto (1,8 milijuna kuna) Varaždinsku županiju, od čega je oko 460 000 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. 


Geotermalni izvori 

"Na školskoj zgradi su energetski obnovljeni vanjski zidovi, izolirani su podrumski zidovi i strop tavana, zamijenjeni su metalni prozori, obnovljeno je krovište, a uz to smo uveli obnovljive izvore energije. Adaptirani su geotermalni izvori i ugrađena fotonaponska elektrana snage 22 kW. Ujedno je izgrađena vanjska rampa te ograda s rukohvatima, kao i podizna platforma tako da osobe s invaliditetom i osobe teže pokretljivosti sada mogu samostalno ući u školu", rekla je ravnateljica OŠ Donja Voća Rahela Blažević


Uštede na energentima 

Radovi su rezultirali prelaskom zgrade iz energetskog razreda D u razred B. Potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će biti smanjena za 66,54 posto, a količina emisije CO2 za značajnih 88,64 posto, javlja Varaždinska županija

"Osim što projektima energetske obnove osiguravamo bolje uvjete za djecu, učitelje i sve druge djelatnike škola, glavni cilj je ostvarivati uštede na računima za energente. U OŠ Donja Voća uštede će godišnje iznositi oko 45 000 kuna, što je za školu sa 133 učenika značajan iznos", istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. 

Izvođač radova u OŠ Donja Voća radove je bila tvrtka Mipcro iz Ivanca, koja je izabrana u postupku javne nabave.

TAGOVI