Do kraja kolovoza 2020. godine u krugu Opće bolnice Varaždin bit će dovršena energetska obnova svih objekata. Tako je najavljeno na početnoj konferenciji za projekte energetske obnove zgrada bolnice: Poliklinike, Psihijatrije i Mikrobiologije i rentgena.

Time će biti dovršen projekt u sklopu kojega je već 2019. godine energetski obnovljeno sedam zgrada bolnice u Varaždinu, pri čemu je vrijednost radova iznosila 83,5 mil. kuna. 


Viši energetski razredi i manja potrošnja energenata

Ovogodišnji radovi će pak stajati gotovo 18 mil. kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose gotovo 10 mil. kuna. Kada energetska obnova u cijelosti bude završena, očekuju se uštede na energentima na razini 60 - 75%, dok će zgrade poliklinike i psihijatrije preći iz energetskog razreda F u C, a zgrada mikrobiologije i rentgena iz E u B. 

Zanimljivo je da je zgrada poliklinike najstarija u krugu bolnice i u njoj je bolnička djelatnost započela još 1859. godine. 


Financiranje iz ušteda

Ugovor o energetskoj obnovi zgrada OB Varaždin potpisan je još 2016., a projekt se financira iz predviđenih ušteda na energentima u narednih 14 godina i uz državne subvencije. Pri tome se očekuje ušteda na energentima na razini čak 53%. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za tu namjenu je osigurao 24 mil. kuna, dok je ostatak sredstava osigurao pružatelj energetske obnove, tvrtka Prvo plinarsko društvo, koji je odabran u postupku javne nabave, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.