Unatoč izazovnoj pandemiji i ekonomskoj krizi, MOL Grupa u četvrtom je kvartalu ostvarila 464 milijuna dolara CCS EBITDA (čista dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bez jednokratnih stavki, dok je CCS EBITDA na razini cijele godine iznosila 2,05 milijardi dolara, što je iznad zadnjih očekivanja. U godini punoj poremećaja na tržištu, volatilnosti i neizvjesnosti, sve djelatnosti ostvarile su pozitivni slobodni novčani tok od 636 milijuna dolara u 2020. godini, što je više nego godinu prije. 

Organska kapitalna ulaganja iznosila su 1,41 milijardu dolara u 2020., u skladu s očekivanjima (do 1,5 milijardi dolara). MOL očekuje da će EBITDA za 2021. godinu iznositi oko 2,3 milijarde dolara, s obzirom na očekivani oporavak makro okruženja. 

MOL ubrzava kapitalna ulaganja

"Čak i pod velikim stresom ne gubimo iz vida svoju viziju te ćemo udvostručiti napore u 2021. godini kako bismo napredovali s transformacijom poslovanja. Očekujemo da će 2021. biti godina s određenom normalizacijom i oporavkom, što podržava naša očekivanja i EBITDA od 2,3 milijarde dolara. Moramo ubrzati s kapitalnim ulaganjima, te planiramo usmjeriti 1,7 – 1,9 milijardi dolara u organska kapitalna ulaganja, što opet podrazumijeva poslovanje u potpunosti podržano pozitivnim slobodnim novčanim tokom.", stoji u izjavi predsjednika Uprave Zsolta Hernadija. 

Djelatnost usluge kupcima je generirala dosad najvišu EBITDA u iznosu od 510 milijuna dolara u cijeloj 2020. godini, što je 8% više u odnosu na 2019. godinu. 

Zanimljivo je da MOL grupa vrlo aktivno radi na obnovi svojih rezervi ugljikovodika, a najviše je postigao prošlogodišnjom akvizicijom ACG-a u Azerbajdžanu. Dokazane i vjerojatne rezerve povećale su se na 364 mboepd do kraja 2020. (s 270 mboepd na kraju 2019.), što odražava doprinos ACG-a i pozitivnu neto reviziju rezervi ugljikovodika , uz čak 312 posto zamjene rezervi. 

Pad rafinerijske prodaje

Cjelogodišnja CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Downstreama pala je za 15% na 740 milijuna dolara odražavajući nepovoljnije makro okruženje, dok je u četvrtom tromjesečju EBITDA iznosila 133 milijuna dolara pod utjecajem niskih rafinerijskih marži i uobičajenih sezonskih kretanja. Rafinerijska prodaja pala je za 14 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prethodne godine, a na rezultat je utjecala pojava drugog vala pandemije. 

Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 75 posto ukupne dovršenosti na kraju četvrtog tromjesečja, ali dovršetak projekta pomiče se na drugu polovinu iduće godine. U 2020. godini EBITDA Plinskog poslovanja iznosila je 201 milijun dolara, što je 8% više nego prethodne godine. U četvrtom tromjesečju EBITDA je pala za 41% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine te je iznosila 42 milijuna dolara. Rezultat je to materijalno nižih rezervacija prekograničnih kapaciteta, a time i niže reguliranih prihoda, smanjenja tranzitnih prihoda i većih operativnih troškova.