Kreće pripetavanje za OMV-ove benzinske crpke u Sloveniji

Autor: N.D. Objavljeno: 15.02.2021. 🕜 09:50 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Nekoliko kompanija je u igri za OMV-ove benzinske postaje

Austrijski OMV nedavno je objavio da namjerava prodati 92,25% udjela u tvrtki koja rukovodi benzinskim postajama OMV Slovenija kao dio programa optimizacije. Riječ je o 120 benzinskih postaja pod brandovima OMV, Eurotruck, Avanti i Diskont, a u Sloveniji je drugi po tržišnoj snazi s 20% udjela na tržištu naftnih derivata. 

Slovenski mediji pišu da je interes pokazao poljski PKN Orlen, a među mogućim kupcima spominju se i mađarski MOL, azerbejdžanski SOCAR i ruski Lukoil. Posljednjih godina MOL, koji na tom tržištu ima nešto više od 50 benzinskih postaja, jača svoju prisutnost na slovenskom tržištu. Za sada nisu željeli komentirati kupnju OMV-ovih benzinskih postaja. 

"Pogledajmo sve mogućnosti koje se pojavljuju u regiji, pa ćemo i to analizirati," rekla je prije nekoliko dana poljskoj novinskoj agenciji PAP članica uprave PKN Orlen Patrycja Klarecka. Azerbejdžanska tvrtka SOCAR, koja je kupila 82 benzinske pumpe u Austriji 2019. godine, i ruski Lukoil, koji je Crobenz preuzeo u Hrvatskoj 2010. godine, također su bliske Sloveniji, podsjetile su Finance. 

Petrol je izjavio da nije zainteresiran, što je i logično jer bi u tom slučaju imao preveliku koncentraciju na tržištu, na kojem sada drži cca 60% udjela.

TAGOVI