Na jesen će i službeno u rad biti pušten energetski kabel kojim će biti povezane Crna Gora i Italija. Talijanski mediji su objavili da će kabel biti pušten u funkciju u drugom dijelu godine, a Crnogorski elektroprenosni sistem to je i službeno potvrdio. “CGES je, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva, krajem prošle godine, 2. travnja pustio u pogon i dalekovod Lastva-Čevo koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod „Podgorica – Trebinje“, čime su u potpunosti stvoreni uvjeti za nastavak testiranja, koja talijanski partner treba napraviti u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabel bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu godine”, objasnili su u CGES-u. 

Dodaju i da je vrijednost trafostanice Lastva i dalekovoda do Čeva je 60 milijuna eura, a ukupna vrijednost projekta, sa izgradnjom dalekovoda od Čeva do Pljevalja iznosi 106 miliona eura. “Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore bit će stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Povećanjem prenosnih kapaciteta i osiguranjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se uvjeti za brži ekonomski razvoj”, istakli su u CGES-u. 

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, zatim najveće solarne elektrane u Europi, koja će se graditi u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora planira postati energetski nezavisna država, piše Bankar.me. Za regiju taj će kabel značiti povećanje cijene električne energije na burzama.