Pripreme za gradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, što je obveza Elektroprivrede BiH (EPBiH), u završnoj su fazi. 

Vrijednost radova koji su krenuli u studenom 2019. je oko 73,6 milijuna kuna (gotovo 19 milijuna KM), a izvođač je konzorcij koji čine tvrtke ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi. 

"Gradilište je gotovo u potpunosti spremno i u nekoliko sljedećih dana bit će predano kineskim partnerima za nastavak realizacije ovog vrlo važnog i velikog projekta za Elektroprivredu BiH. Članovi stručnog tima naše kompanije s predstavnicima partnera iz Kine intenzivno rade na temeljnom izgledu projekta. Nakon završetka ove aktivnosti, kineski stručnjaci i inženjeri će pristupiti izradi glavnog projekta i ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju Bloka 7", izjavio je Senad Salkić, izvršni direktor EPBiH za kapitalne investicije. 


Tisuću radnika 

EPBiH je u lipnju uplatom predujma u iznosu od oko 830,5 milijuna kuna (214 milijuna KM), ispunila i posljednju obvezu iz Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka, čime su zapravo krenuli rokovi za gradnju u kojoj će sudjelovati oko tisuću radnika. 

Prema Ugovoru koji je potpisan s kineskim konzorcijem Gezhouba, od 10 do 30 posto neto ugovorene cijene za Blok 7 realizirat će s u BiH. Dakle, tamošnje tvrtke bit će uključene u onim fazama ili postupcima gradnje u kojima je to moguće. 

U EPBiH podsjećaju kako je Blok 7 zamjenski blok za postojeće kapacitete u TE Tuzla i njegovim ulaskom u pogon 2025. prestaju s radom blokovi 3, 4 i 5.